Hipertimesia, condiţia rară care îţi dă o superputere pe care unii o consideră un blestem

05 12. 2017, 09:00

This browser does not support the video element.

Condiţia se mai numeşte şi HSAM (highly superior autobiographical memory), iar primul caz documentat a fost publicat în 2006, scrie Curiosity.

O femeie, pe nume Jill Price, a descris modul în care funcţionează memoria ei într-un e-mail trimis unui cercetător: „pot lua o dată din 1974 până astăzi şi îţi pot spune exact în ce zi a săptămânii cade şi ce făceam în acea zi. […] De fiecare dată când văd o dată la televizor îmi amintesc automat unde eram, ce făceam şi tot aşa. Este non-stop, incontrolabil şi foarte obositor”.

De atunci, au mai existat câţiva oameni care au relatat această condiţie, iar după studii, cercetătorii au denumit-o. Totuşi, rămâne o condiţie extrem de rară, afectând doar în jur de 60 de oameni în toată lumea.

Savanţii se străduiesc să afle motivele care stau la baza apariţiei acestei condiţii. În acest sens, există câteva indicii. Mulţi dintre cei diagnosticaţi cu HSAM au comportamente obsesive, precum tendinţa de a colecţiona, curăţa şi organiza lucruri. Cineva cu un astfel de comportament are o memorie mai bună, dar nu explică în totalitate condiţia.

Scanările efectuate asupra creierului arată diferenţe structurale asociate cu memoria. Interesant este totuşi că memoria acestora poate da greş, asemenea memoriei unui om normal, fiind susceptibilă de amintiri false.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Totul despre memorie: cum funcţionează şi de ce uităm unele lucruri, dar ne amintim altele

Descoperire REMARCABILĂ: Ne putem îmbunătăţi memoria în doar 40 de zile, cu ajutorul unei tehnici simple

Îmbunătăţeşte-ţi memoria cu 75% printr-o metodă foarte simplă

Yoga e mai bună pentru memorie decât exerciţiile