O nouă modalitate REVOLUŢIONARĂ de luptă împotriva bacteriilor a fost descoperită de cercetători

22 12. 2017, 00:05

Cercetătorii au detectat o slăbiciune a bacteriilor care provoacă boli ce ar putea fi utilizată pentru crearea unor noi medicamente care ar putea fi mult mai puternice decât antibioticele. Independent notează că descoperirea ar putea oferi şi o nouă şansă antibioticelor deja existente care în prezent nu mai au efect. 

Rezistenţa la antibiotice este descrisă ca fiind o ”urgenţă a sănătăţii la nivel global” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Studiul realizat de către o echipă internaţională de cercetători prezintă identificarea unei slăbiciuni a ”peretelui” protector al bacteriei, care ar putea fi atacat de antibiotice. 

Bacteria gram-negativ responsabilă pentru boli precum ciuma bubonică şi gonoreea este înconjurată de două membrane. Prin distrugerea legăturii dintre cele două membrane, cercetătorii au descoperit că pot diminua protecţia bacteriei

”Între cei doi pereţi există o proteină care are rolul de gardian, aşadar atunci când antibioticele pătrund în bacterie şi vor comunica,” a declarat profesorul Jean-Francois Collet, din cadrul Universităţii din Louvain, şi coautor al studiului. 

Această comunicare permite bacteriei să dezvolte o rezistenţă la antibiotice.”Prin schimbarea modului în care sunt  distribuite aceste proteine putem distruge membrana protectoare a bacteriei,” a declarat Collet. 

De asemenea, prin modificarea structurii bacteriei şi antibioticele mai vechi ar putea fi utilizate din nou. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou studiu scoate la iveală un rol important pe care îl joacă bacteriile în răspândirea tumorilor
 
Culturile de banane sunt afectate de un virus care circulă în întreaga lume
 
Ce trebuie să ştii despre Helicobacter Pylori, bacteria care duce la creşterea riscului de cancer
 
Bacteria-cyborg acoperită de panouri solare minuscule revoluţionează industria energiei regenerabile