Genomul uman a fost secvenţiat cu un dispozitiv de mărimea unui stick USB

03 02. 2018, 10:00

Reuşita a fost realizată prin intermediul utilizării secvenţiatorului cu nanopori MinION care poate detecta aproximativ 100 de miliarde de perechi de bază şi poate analiza bucăţi uriaşe de ADN.  Conform Gizmodo, acest tip de instrumente au în general mărimea unei imprimante. 

Secvenţierea genomului uman a devenit modalitatea principală prin care specialiştii determină cât de bine funcţionează acest tip de tehnologie. Spre deosebire de alte intrumente, MinION poate detecta aproximativ 882.000 de perechi de bază . 

Credit: Matt Loose/University of Nottingham

”Putem secvenţia bucăţi mult mai mari de ADN decât anterior,” declară autorul studiului Matthew Loose din cadrul Universităţii din Nottingham. Tehnologia nanoporilor funcţionează prin transmiterea unui voltaj prin micii pori din membrana dispozitivului. Dispozitivul transmite apoi ADN-ul prin voltaj, fapt ce duce la schimbarea semnalelor şi apoi transformă micile schimbări în prechi de bază şi apoi în date analizate de computere.

În prezent, rata de eroare este destul de mare. Însă Loose susţine că va continua să analizeze dispozitivul pentru a remedia problemele. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

PREMIERĂ: ADN-ul microbilor a fost secvenţiat pentru prima dată în spaţiu
 
Reanalizarea unei mumii egiptene veche de 1.500 de ani scoate la iveală un lucru uimitor
 
Reuşită ISTORICĂ a NASA. Este pentru prima dată când procesul a putut fi realizat în spaţiul cosmic – VIDEO
 
Cercetătorii germani au reuşit să realizeze secvenţierea celui mai vechi ADN uman descoperit până acum. Istoria este rescrisă – VIDEO