O dietă bogată în nuci poate îmbunătăţi calitatea spermei

14 07. 2018, 01:04

În cadrul studiului, grupul ce a consumat nuci a prezentat o îmbunătăţire a numărului de spermatozoizi, vitalităţii, motilităţii şi formei acestora. Science Daily notează că nucile sunt alimente consistente ce conţin o mulţime de nutrienţi şi fitochimicale. 

Studiul a fost constituit din analizarea pe parcursul a 14 săptămâni a 119 bărbaţi tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani ce le-au fost alocate 60 de grame de nuci, zilnic. În cadrul studiului nu au fost înregistraţi doar parametri ai spermei, ci şi schimbările moleculare, inclusiv fragmentarea ADN-ului spermei. Probele de spermă şi sânge au fost analizate la începutul studiului, cât şi după 14 săptămâni. 

Rezultatele au demonstrat o creştere semnificativă a numărului, vitalităţii, motilităţii şi structurii spermatozoizilor. Aceşti patru parametri, spune Salas-Huetos din cadrul Universităţii Rovira din Spania, sunt asociaţi fertilităţii masculine. De asemenea, rata fragmentării ADN-ului din celulele spermatozoizilor a scăzut considerabil. Deşi rezultatele sunt semnificative din punct de vedere statistic, Salas-Huetos susţine că toţi participanţii erau sănătoşi şi fertili înaintea testelor, aşadar rezultatele nu ar trebui extrapolate întregii populaţii. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prezentat patru indici ai fertilităţii: concentraţia, ce ar trebui să fie de minimum 15 milioane de spermatozoizi per mililitru de spermă, motilitatea progresivă (32% minimum), vitalitate (58%) şi structură (4%) . 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Care sunt semnele care pot indica o afecţiune a glandei tiroide
 
Tinerii din Bucureşti diagnosticaţi cu cancer ar putea primi ajutor pentru prezervarea fertilităţii
 
Beneficiile incredibile ale nucilor, de la combaterea diabetului la îmbunătăţirea fertilităţii masculine
 
Consumul de peşte ţi-ar putea îmbunătăţi viaţa sexuală şi fertilitatea