Tot praful de pe Marte provine dintr-o singură regiune

02 08. 2018, 01:00

În cadrul unui nou studiu, au fost descoperite chimicale din praful marţian, regăsite doar într-o anumită zonă de pe planetă denumită formaţiunea Medusae Fossae, scrie Science Daily. „Marte nu ar fi niciodată atât de prăfuită dacă nu exista acest imens depozit ce erodează în timp”, a declarat coautorul Kevin Lewis, din cadrul Universităţii John Hopkins. 

Pe Pământ, praful este separat de structurile de roci moi prin intermediul forţelor naturii, precum vântul, apa, gheţarii, vulcanii sau impactul meteoriţilor. Însă timp de peste 4 miliarde de ani, jeturile de apă şi mişcările gheţarilor ar fi creat depozitul de praf de pe Marte. Deşi craterele provenite de la impactul meteoriţilor sunt extrem de dese pe Planeta Roşie, fragmentele create de impact sunt de obicei mai mari decât particulele ce compun praful de pe Marte. 

Lujendra Ojha, principalul autor al studiului, a analizat compoziţia chimică a prafului. „Praful de pe întreaga planetă este bogat în sulfur şi clor”, a declarat Ojha. 

De asemenea, specialiştii au studiat şi datele înregistrate de către sonda Mars Odyssey ce a orbitat planetă încă din 2001. Astfel, Ojha şi echipa sa au putut detecta formaţiunea Medusae Fossae ca având cea mai mare cantitate de sulfur şi clor.  

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Observatorul Astronomic, locul unde un amiral îndrăgosit de astre a scris istorie cu o lunetă de diametrul unei pizza mici. ”Este o experienţă completă, ai ocazia să vezi cu ochiul, prin telescop, ceva ce este pe panouri”
 
NASA ar fi distrus accidental moleculele organice de pe Marte în timpul misiunii din 1970
 
Dovezile vieţii marţiene s-ar putea afla în ”dunele fantomă”
 
DESCOPERĂ ACUM: Fără fecalele lemurienilor, pădurile din Madagascar s-ar putea schimba. ”Miraculosul Milly” cel mai clonat câine. Maşina te face să fii somnoros fără să ştii. Sursa substanţei ce accelerează distrugerea stratului de ozon.