O rezoluţie aproape atomică a virusului Ebola ajută la înţelegerea mecanismului de transmitere

20 10. 2018, 17:00

Studiul, publicat în jurnalul Nature, a fost condus de Matthias Wolf şi Yukihiko Sugita de la Molecular Cryo-Electron Microscopy Unit (MCEMU) în colaborare cu virologul cunoscut pe plan internaţional Yoshihiro Kawaoka, de la University of Wisconsin-Madison.

Cercetătorii s-au concentrat pe o parte din virus numită nucleocapsidă (NC), un complex de proteine care acţionează ca o structură suport pentru materialul genetic viral. Această structură permite virusului să multiplice încărcătura letală. ARN-ul care formează miezul NC-urilor a putut fi izolat la un grad ridicat de puritate, apoi acesta a fost analizat cu un microscop crio-electronic (cryo-EM) pentru a obţine cea mai detaliată imagine a structurilor acestuia, scrie Phys.

„Înainte de studiu, puteam observa doar cele mai mici piese ale structurii NC. Acum putem vedea structura ca un întreg, ceea ce ne-ar ajuta să găsim posibilităţi pentru livrarea medicamentelor antivirale”, a precizat Sugita.

În cadrul studiilor precedente, s-a analizat structura NC a virusului Ebola cu ajutorul tomografiei electronice, dar cu cryo-EM s-a putut obţine o rezoluţie mai bună, putând fi observate nucleotidele ARN individuale şi lanţurile de aminoacizi. „Lucrarea noastră arată pentru prima dată imaginea structurii NC la rezoluţie aproape atomică”, a precizat Wolf.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De unde vine numele „Ebola” şi ce înseamnă?

Un caz care dovedeşte şiretenia virusurilor: o supravieţuitoare a virusului Ebola şi-a infectat familia la un an după ce a avut boala

Adevărul înfiorător despre Ebola: un oficial dezvăluie „ceea ce ne e frică să spunem public despre boală”

Un jurnalist s-a infectat cu virusul Ebola în timp ce făcea un reportaj în Liberia