Landerul InSight şi-a amplasat primul instrument pe planeta Marte – FOTO

20 12. 2018, 18:00

„Amplasarea seismometrului, în siguranţă, pe sol, este cel mai bun cadou de Crăciun”, a declarat managerul proiectului Tom Hoffman.

Conform NASA, echipa misiunii InSight a lucrat cu atenţie la eliberarea celor două instrumente ştiinţifice pe solul marţian. În acelaşi timp, intrumentul RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) ce nu se separă de lander şi-a început deja misiunea de analizare a nucleului planetei. Cercetătorii afirmă că primele rezultate ale analizelor vor fi publicate într-un an.

Pentru a elibera seismometrul şi sonda de căldură, inginerii au verificat iniţial braţul robotic care apuca şi amplasa instrumentele lui InSight pe suprafaţa planetei Marte.

Credits: NASA/JPL-Caltech
 

Misiunea InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este cea care a transportat primul seismometru pe Marte.

Seismometrul va măsura cutremurele minuscule care străbat planeta. Undele vor avea o anumită structură în funcţie de structura internă a lui Marte. Deşi alte misiuni, precum roverul Viking, au avut seismometru, niciunul nu era suficient de sensibil pentru a înregistra aceste cutremure – InSight ar fi capabil să măsoare precis vibraţiile cu amplitudini mici chiar şi cât un atom.

Sonda InSight a ajuns pe Planeta Roşie pe 26 noiembrie, aceasta fiind a opta aterizare pe Marte realizată, cu succes, de NASA.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Landerul InSight de pe Marte a fost văzut pentru prima dată din spaţiu – FOTO

Sonda InSight de pe planeta Marte şi-a făcut primul selfie

Sunetul vântului pe Marte, înregistrat de sonda InSight – AUDIO

Prima imagine clară realizată de sonda InSight pe Marte