Fenomenul surprinzător de pe suprafaţa asteroidului Bennu. ”Clar nu ne-am aşteptat să vedem asta”

21 03. 2019, 19:00

„Clar nu ne-am aşteptat să vedem asta”, a precizat Dante Lauretta, investigator principal al OSIRIS-REx de la University of Arizona din Tucson. „Probabil vedem un nou tip de activitate pe asteroidul Bennu”, a adăugat cercetătorul.

Principala misiune a lui OSIRIS-REx este să colecteze praf de la asteroid în 2020 şi să-l aducă pe Terra în 2023, în speranţa că asteroidul oferă indicii cu privire la originea vieţii în Sistemul Solar. Dar această sarcină poate fi dificilă. Într-o serie de studii publicate în Nature pe 19 martie, echipa spune că obiectul are o suprafaţă mai neregulată şi mai plină de roci decât se considera anterior, ceea ce ar depăşi capacităţile de navigare ale lui OSIRIS-REx, scrie Science News.

Nava a ajuns la asteroid pe 3 decembrie anul trecut, când corpul se afla la o distanţă de 130 de milioane de kilometri de Terra. Spre surpriza echipei, pe 6 ianuarie, camerele vehiculului au surprins mai multe pete luminoase ce pluteau în apropierea suprafeţei asteroidului.

Analizarea acestora a scos la iveală că erau erupţii de particule de praf de la suprafaţa lui Bennu. Particulele au fost ejectate la viteze între câţiva centimetri pe secundă şi 3 metri pe secundă. O parte din praf a zburat în spaţiu, iar altă parte a ajuns pe orbita lui Bennu. Echipa a observat 11 jeturi din 6 ianuarie până pe 18 februarie.

Cercetătorii nu ştiu ce a dus la apariţia acestora. O ideea este aceea că subsolul lui Bennu conţine gaze volatile, care scapă din rocă atunci când Soarele încălzeşte suprafaţa. Dacă este aşa, înseamnă că Bennu a ajuns lângă spaţiul din proximitatea Pământului relativ recent, deşi nu este cunoscut motivul. Întrucât asteroidul a fost format probabil în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, ar fi trebuit să piardă până acum substanţele volatile dacă se plimba de multă vreme prin partea internă a Sistemului Solar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Asteroidul Bennu, fotografiat în cel mai mare detaliu de până acum. Imaginile uimitoare realizate de OSIRIS-REx – FOTO

Misiunea OSIRIS-REx dă deja rezultate! Astronomii au găsit apă pe asteroidul Bennu

”Misiune îndeplinită: am ajuns!” Sonda NASA OSIRIS-REx a ajuns cu succes lângă asteroidul Bennu

Bennu, asteroidul pe care îl vom explora peste 4 ani: o animaţie realizată de NASA arată cum se va desfăşura misiunea (VIDEO)