Home » Știință » ”Misiune îndeplinită: am ajuns!” Sonda NASA OSIRIS-REx a ajuns cu succes lângă asteroidul Bennu

”Misiune îndeplinită: am ajuns!” Sonda NASA OSIRIS-REx a ajuns cu succes lângă asteroidul Bennu

”Misiune îndeplinită: am ajuns!” Sonda NASA OSIRIS-REx a ajuns cu succes lângă asteroidul Bennu
Publicat: 04.12.2018
Prima sondă a Statelor Unite trimisă pe un asteroid, OSIRIS-REx, a ajuns pe 3 decembrie la ţinta sa, aflată la o distanţă de 122 de kilometri de Terra, după o călătorie care a durat 27 de luni.

„Misiune îndeplinită: am ajuns!”, a precizat oficialii NASA pe contul lor de Twitter. OSIRIS-REx se află la mai puţin de 20 de kilometri de Bennu, dar sonda zboară paralel cu asteroidul. Mişcările orbitale nu vor începe până pe 31 decembrie, scrie Live Science.

Începerea orbitării va reprezenta un alt moment în premieră. Până acum, nicio altă navă spaţială nu a zburat pe orbita unui corp atât de mic (Bennu are un diametru de doar 500 de metri). Iar OSIRIS-REx se va apropia foarte mult, între asteroid şi sondă existând, în ultimă instanţă, doar 1,6 kilometri. „Vom stabili un record pentru cea mai mică distanţă dintre o navă spaţială şi corpul său”, a precizat Heather Enos de la University of Arizona, conducătoarea misiunii.

OSIRIS-REx a costat 800 de milioane de dolari şi a fost lansată pe 8 septembrie. De atunci, nava s-a apropiat de asteroid, parcurgând în total 2,03 miliarde de kilometri.

Sonda va aduna o varietate de date ştiinţifice în următoarele luni, inclusiv căutarea unui loc pentru asolizare pentru a preleva un eşantion de material de 60 de grame care vor fi duse pe Terra. Acesta poate oferi indicii cu privire la istoria timpurie a Sistemului Solar. Manevra este programată în iulie 2020.

Dacă totul decurge conform planului, OSIRIS-REx va pleca de la Bennu în martie 2021, iar mostra va ajunge pe Terra într-o capsulă specială, în septembrie 2023.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au reuşit să observe un asteroid albastru, de aproape

Reacţia NASA după descoperirea unui asteroid care ar putea lovi Pământul

Acestea sunt ultimele imagini realizate de sonda Rosetta

Premieră! NASA a lansat pentru prima dată o misiune de interceptare a unui asteroid

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase