Ce este PET-CT şi când se recomandă în cancer

24 04. 2019, 15:00

“PET-CT desemnează o procedură care se bazează pe combinaţia dintre tomografia cu emisie de pozitroni şi tomografia computerizată. Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, folosim anumite substanţe marcate radioactiv care se injectează în corp. Folosim în special o moleculă de glucoză marcată cu fluor, F18-FDG, fluorodeoxyglucoză, care este o substanţă destinată investigaţiei oncologice. Această substanţă este foarte importantă pentru noi specialiştii în medicină nucleară, pentru că ne oferă informaţii despre metabolismul glucozei în ţesuturi. S-a constatat că ţesuturile tumorale, mai ales cele maligne, sunt mai active metabolic şi folosesc mai multă glucoză. Astfel, injectăm substanţa FDG, aşteptăm o oră şi apoi scanăm corpul pacientului şi observăm zonele cu metabolism crescut al glucozei, care înseamnă prezenţa celulelor maligne”, descrie evaluarea PET-CT Prof. Dr. Erkan Vardareli.

Pentru pacienţi, investigaţia presupune doar o perioadă de repaus alimentar cu 4 ore înainte de procedură. Apoi, medicii injectează glucoza sau alte substanţe marcate radioactiv şi trec la scanarea corpului. Aceasta durează 20 de minute şi poate oferi informaţii despre activitatea tumorilor sau despre modul cum acestea răspund la tratamente.

PET-CT: când se recomandă

“După încheierea terapiilor oncologice precum chimioterapia, radioterapia sau terapiile personalizate, folosim PET-CT pentru a evalua rezultatul acestora asupra tumorii. Dacă după terapie, o tumoră este mai mică, dar încă activă, medicii pot decide aplicarea în continuare a terapiei sau iniţierea altui tip de tratament. Se ştie că medicamentele nu au aceleaşi rezultate la toţi pacienţii, la toate tipurile de leziuni maligne. Astfel, medicii pot decide schimbarea tratamentului dacă văd că acesta nu dă rezultate. La pacienţii oncologici, contează două lucruri: diagnosticul cât mai precoce şi evaluarea cât mai rapidă a eficacităţii tratamentului”, accentuează beneficiile PET-CT Prof. Dr. Erkan Vardareli.

Detalii suplimentare pe CSID.