Home » Știință » Ce se poate întâmpla dacă un pacient care a fost tratat cu medicamente radioactive este incinerat?

Ce se poate întâmpla dacă un pacient care a fost tratat cu medicamente radioactive este incinerat?

Ce se poate întâmpla dacă un pacient care a fost tratat cu medicamente radioactive este incinerat?
Publicat: 28.02.2019
La sfârşitul lui 2017, un american în vârstă de 69 de ani care a primit medicamente cu luteţiu 177 pentru cancerul său la pancreas a decedat. Cinci zile mai târziu, corpul său a fost incinerat. Apoi s-a pus problema nivelului de radiaţie la care au putut fi supuşi lucrătorii crematoriului.

Trei săptămâni mai târziu, Kevin Nelson de la Mayo Clinic Arizona a început să se îngrijoreze. În Florida, acolo unde a lucrat Nelson înainte, incinerarea cadavrelor umane contaminate cu substanţe radioactive era ilegală. Dar aşa stăteau lucrurile şi în Arizona?

Se pare că nu. Nu există nicio lege pentru problemă, iar experţii au decis să măsoare nivelul de radiaţii din crematoriu, fiind găsite urme de luteţiu. De asemenea, investigatorii au prelevat o mostră de urină de la operatorul crematoriului, fără să se găsească urme de luteţiu. Totuşi, au fost găsite urmele altei substanţe radioactive: tehneţiu, folosit în spitale pentru analize, scrie Medical Xpress.

Lucrătorul a fost contaminat prin inhalarea tehneţiului atunci când alt cadavru a fost incinerat. La temperaturi ridicate, moleculele s-ar fi vaporizat în aer.

Cazul a fost descris într-o lucrare publicată pe 26 februarie în JAMA de Nelson şi colegul său Nathan Yu. „Este prima dată când contaminarea unui crematoriu a fost documentată”, a precizat Yu. „Suntem încrezători că este improbabil ca operatorul crematoriului care a fost contaminat cu radiaţii să se fi apropiat de limita maximă”, a adăugat acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Studiile pe animale arată că astronauţii pot avea tulburări gastrointestinale în călătoriile lungi în spaţiu

Astronomii au detectat radiaţii gamma provenite de la un obiect misterios din galaxie

„Ucigaşul nevăzut” de pe Everest. Descoperirea la care a luat parte unul dintre şerpaşii morţi în avalanşă

Cum te poţi proteja de radiaţiile telefoanelor mobile cu ajutorul câtorva metode simple

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase