Decesul unui prieten apropiat îţi afectează starea de sănătate pentru mai mulţi ani. Femeile suferă cel mai mult

17 05. 2019, 09:06

Analizând date colectate de la 26.515 oameni, pe parcursul a 14 ani, oamenii de ştiinţă au stabilit efectele negative pe care le are decesul unei persoane asupra prietenilor apropiaţi, nu doar asupra familiei. 

Cercetarea a scos la iveală că, până la patru ani de la deces, starea de bine a scăzut semnificativ la prietenii buni, atât la nivel fizic, cât şi psihologic.

„Multe dintre cercetările anterioare pe tema suferinţei şi doliului s-au axat pe decesul unei rude apropiate, adesea soţul sau soţia. Ştim cu toţii că atunci când moare un partener de viaţă, un copil sau un părinte, persoana aflată în doliu cel mai probabil va suferi şi se va simţi rău pentru o perioadă de timp”, a afirmat doctorul Liz Forbat, din cadrul Universităţii Stirling şi co-autor al cercetării, citată de BBC

Potrivit acesteia, impactul pe care îl are decesul unei persoane asupra prietenilor nu a fost analizat cu acelaşi interes.

„Există un declin pronunţat, timp de patru ani, în sănătatea şi starea de bine a persoanelor al căror prieten a decedat, iar angajatorii, medicii de familie şi comunitatea nu se concentrează pe asigurarea susţinerii prietenilor îndoliaţi”, a precizat aceasta.

Publicat recent în jurnalul ştiinţific Plos One, studiul a scos la iveală că femeile suferă cel mai mult în urma decesului unui prieten apropiat, în cazul lor înregistrându-se o scădere a vitalităţii şi o deteriorare mai accentuată a sănătăţii mintale.

În acest context, Liz Forbat a punctat că efectele pe care le au decesul unui prieten apropiat sunt universal valabile şi nu ar trebui banalizate, fiind nevoie de „servicii care să asigure asistenţă persoanelor care au trecut prin decesul unui prieten pentru a le ajuta să dezvolte reţelele de sprijin necesare”.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Oamenii chiar pot să moară de „inimă rea”. Descoperire tulburătoare

Cum ne influenţează personalitatea starea de sănătate

Depresia ar putea fi provocată de bacteriile digestive

Ce dovedeşte actul sinucigaş? Explicaţiile unui psiholog