Noi evoluţii ale tehnologiei calculatoarelor cuantice

21 07. 2019, 09:00

În ceea ce priveşte calculatoarelor, tehnologia cuantică pare a fi viitorul, de aceea oamenii de ştiinţă investesc foarte mult timp şi foarte multe resurse pentru a dezvolta acest tip de computere, notează Futurism.

În calculatoarele cuantice, qubiţii joacă acelaşi rol pe care îl joacă biţii în cazul calculatoarelor convenţionale. Biţii au capacitatea de a stoca una dintre cele două valori 1 şi 0, în timp ce qubiţii au capacitatea de a avea ambele valori simultan, ambele în acelaşi timp sau nicuna dintre cele două stări.

Această capacitate de a avea ambele stări în acelaşi timp permite computerelor cuantice să procese o cantitate de informaţie mult mai mare în comparaţie cu cea a computerelor clasice. Totuşi, această capacitate vine la pachet cu un dezavantaj, sistemele de calcul cuantice sunt instabile. De exemplu, primul computer cuantic care va fi scos pe piaţă pentru publicul larg foloseşte din această cauză doar 20 de qubiţi, având o putere de calcul mai mică decât calculatorele clasice care au milioane de porţi logice.

Oamenii de ştiinţă au încercat de ani buni să creeze echivalentul porţilor logice cu ajutorul unor elemente numite qudiţi, aceştia având abilitatea de a avea mai mult de două stări simultan. Astfel, de exemplu, unii qudiţi ar putea fi în acelaşi timp 0, 1 şi 2.

Pentru a construi qudiţi, oamenii de ştiinţă au folosit o serie de fotoni aflaţi într-o stare de inseparabilitate cuantică. Ei au descoperit că aceştia pot fi mai stabili decât qubiţii. Poarta cuantică construită cu ajutorul qudiţilor are puterea de calcul a 20 de qubiţi şi avantajul stabilităţii. 

Cei care au lucrat la acest proiect sunt de părere că munca lor poate reprezenta bazele unor sisteme de calcul cuantic mai stabile şi mai eficiente.

Citeşte şi:

Călătoria în timp, posibilă? Savanţii ruşi au folosit un computer cuantic pentru a se întoarce în timp

Savanţii au construit un dispozitiv care poate schimba radical modul în care abordăm fizica cuantică

A fost surprinsă prima fotografie a fenomenului de inseparabilitate cuantică

A fost descoperită o nouă stare cuantică a grafenului