Home » Lumea digitală » IBM a prezentat la CES primul computer cuantic comercial – VIDEO

IBM a prezentat la CES primul computer cuantic comercial – VIDEO

IBM a prezentat la CES primul computer cuantic comercial – VIDEO
Publicat: 10.01.2019
Deşi încă încercăm să înţelegem posibilele avantaje şi aplicaţii ale computării cuantice, IBM a prezentat un computer cuantic comercial la CES (Consumer Electronics Show) de anul acesta, eveniment organizat în Las Vegas.

Sistemul de 20 de qubiţi, numit IBM Q System One, este o cutie din sticlă înaltă de circa 2,7 metri în care se află componentele necesare pentru a realiza computaţia cuantică, inclusiv un răcitor care menţine temperatura qubiţilor puţin peste temperatura de 0 absolut (-273,15 grade Celsius), scrie Futurism.

IBM l-a numit „primul sistem complet integrat de computaţie cuantică”. În loc să-l vândă, compania are în plan conectarea la internet, permiţând savanţilor să-l folosească de la distanţă.

System One nu este cel mai puternic computer cuantic existent. De fapt, chiar IBM a construit unul şi mai puternic, de 50 de qubiţi, în 2017.

Un bit cuantic, sau un qubit, este echivalentul 0-urilor şi 1-urilor care formează un bit în sistemul binar de computaţie clasic. Cu cât are mai mulţi qubiţi, cu atât mai multe computaţii se pot realiza în acelaşi timp. 20 de qubiţi nu sunt suficienţi pentru a înlocui capacitatea computerelor tradiţionale, fiind nevoie de mult mai mult pentru a depăşi în performanţă omologii binari ai computerelor cuantice.

De aceea, IBM susţine că acesta reprezintă un prim pas simbolic pentru domeniul comercial al computerelor cuantice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Primul computer cuantic a fost achiziţionat cu 10 milioane de dolari!

Un ”demon” ar putea fi cel ce va ajuta la crearea unui computer cuantic

Un prototip al IBM atinge un nou punct de cotitură în crearea calculatorului cuantic

Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre. ”Vor ajuta la dezlegarea unor mistere ale Universului”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase