”Urmele” ciocnirii a două planete identificate la 300 de ani-lumină

28 10. 2019, 19:00

Astronomii au identificat, cu ajutorul telescopului SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), într-un sistem solar binar aflat la 300 de ani-lumină, două exoplanete care s-au ciocnit, notează Futurism.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că astfel de coliziuni  nu reprezintă un eveniment unic, aspectul care atrage atenţia asupra exoplanetelor este cel legat de momentul în care planetele s-au lovit. Teoriile arată că astfel de ciocniri au loc la începutul vieţii unui sistem solar, atunci când planetele sunt în formare şi nu atunci când planetele sunt deja formate.

Un alt aspect pe care instrumentele ştiinţifice l-au surpins este cel legat de temperatura prafului rezultat în urma impactului dintre cele două exoplanete, Mai exact, astronaomii au observat că norul de praf prezenta o temperatură mult mai mare faţă de ce s-ar fi aşteptat ei, dat fiind faptul că rămăşiţele planetelor orbitează într-un sistem solar binar în care stelele din centru au câteva miliarde de ani.

„Praful cald rezultat  ne oferă posibilitatea de a vedea cum arată impactul între două exoplanete”, explică Maggie Thompson, autor principal al studiului într-un comunicat al NASA.

Astronomii sunt de părere că acest impact le oferă posibilitatea de a studia compoziţia celor două planete şi poate chiar să înţeleagă modul în care acestea s-au format. „Aceasta este o ocazie rară de a studia coliziunile catastrofale care au loc târziu în istoria sistemelor solare”, a adăugat cercetătoarea Alycia Weinberger.

Citeşte şi:

Au fost descoperite 18 noi exoplanete de mărimea Terrei

Anumite exoplanete pot avea oceane mult mai adânci decât Terra

Motivul pentru care oxigenul de pe exoplanete nu înseamnă neapărat viaţă

Au fost descoperite două sisteme solare ce conţin exoplanete asemănătoare cu Pământul