Neonul, ”otrava” din inima stelelor care le poate face să explodeze

03 05. 2020, 19:00

În şcoala generală învăţăm că stelele sunt corpuri cosmice formate din atomi de hidrogen şi, deşi în primele etape de viaţă ale unei stele acest lucru este adevărat, de-a lungul timpului, prin reacţiile nucleare care generează căldura şi lumina emisă de către stea, aceasta începe să producă atomi mai grei. Un studiu recent arată că anumite elemente din nucleul unei stele pot să ducă la sfârşitul acesteia, într-o reacţie chimică la baza căreia se află neonul, elementul chimic cu numărul atomic 10, notează Futurism.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că în situaţia în care în nucleul unei stele se acumulează o cantitate importantă de neon, magneziu şi oxigen, atomii de neon devin instabili şi declanşează o reacţie în lanţ care antrenează atomii de oxigen şi transformă respectiva stea în ceea ce am putea numi o bombă nucleară gigantică. Acest fenomen unic poate explica şi de ce unele stele se transformă în stele pitice albe în loc să continue să funcţioneze în mod obişnuit.

„Ceea ce este remarcabil este că este o tranziţie nucleară singulară şi pe care, în mod normal, o neglijăm”, explică Oliver Kirsebom, cercetător al Universităţii Dalhousie, Canada. Acesta mai explică faptul că acest fenomen poate reprezenta un factor care influenţează modul în care evoluează o stea. Astfel, în loc ca o stea să continuie să fuzioneze elemente tot mai grele, până ajunge la fier, pentru ca apoi să devină o supernovă şi ulterior o stea neutronică; există posibilitatea ca aceste stele să explodeze în timpul ciclului de viaţă normal şi să devină stele pitice albe.

Studiul a fost publicat în Physical Review Letters.

Citeşte şi:

O stea în formare continuă să crească în ciuda predicţiilor făcute de către cercetători

O stea pitică albă ”ultramasivă” ar fi putut apărea prin ciocnirea a două stele mai mici

O stea prezintă un conţinut neobişnuit de ridicat de atomi metalici

Matrioska stelară: din rămăşiţele unei stele vechi s-a format o nouă stea