Home » Știință » Matrioska stelară: din rămăşiţele unei stele vechi s-a format o nouă stea

Matrioska stelară: din rămăşiţele unei stele vechi s-a format o nouă stea

Matrioska stelară: din rămăşiţele unei stele vechi s-a format o nouă stea
Publicat: 12.08.2019
Oamenii de ştiinţă speră că această descoperire le poate oferi oportunitatea de a afla modul în care primele stele din Univers s-au format şi au murit.

Descoperire neobişnuită pentru astronomii de la Universitatea Naţională din Australia, ei au descoperit urmele unei stele extrem de vechi, formată la scurt timp după Big Bang, în interiorul unei stele gigante roşii, mult mai vechi decât Soarele nostru, au explicat oamenii de ştiinţă într-un comunicat de pe site-ul instituţiei.

„Am descoperit o maşină a timpului care ne poate duce până la perioada formării celor mai vechi stele din Univers”, a declarat dr. Thomas Nordlander.

Supernova care a apărut după teminarea combustibilului nuclear nu a fost destul de puternică încât să se împrăştie pe o distanţă foarte mare, creând condiţiile propice pentru formarea unei noi stele din materialele aruncate în spaţiu de prima stea.

Această stea neobişnuită se află la o distanţă de 35.000 de ani-lumină faţă de planeta noastră, iar steaua-mamă a acesteia avea de 10 ori masa pe care o are Soarele nostru. O masă atât de mare, coroborată cu lipsa metalelor grele care să îi permită o durată de viaţă mai mare au creat condiţiile formării unei supernove foarte rapid, după standardul stelelor actuale. Această supernovă a eliberat în spaţiu doar o mică fracţiune din masa sa, în general elemente mai grele decât carbonul.

Pornind de la măsurarea nivelului elementelor prezente în această stea, în particular nivelul de fier, oamenii de ştiinţă au stabilit că aceasta face parte din cea de a doua generaţie de stele din istoria Universului. Cercetătorii au descris steaua ca fiind „anemică”, prezentând un atom de fier la fiecare 50 de miliarde de atomi.

Un coleg al dr. Nordlander, profesorul Martin Asplund, a explicat că este improbabil ca o stea din primele generaţii să fi supravieţuit până în prezent. „Vestea bună e că putem să studiem aceste stele din primele generaţii prin stelele care s-au format din rămăşiţele lor”, a explicat acesta.

Citeşte şi:

A fost detectată prima ejecţie coronală de masă de la o stea care nu este Soarele nostru

Astronomii au descoperit o stea care este atât de masivă încât a născut o altă stea

Astronomii au descoperit o stea enigmatică ce are o vârstă apropiată de cea a Universului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase