Zborurile interstelare ar putea duce chiar și la evoluții lingvistice

12 07. 2020, 09:06
Credit foto: Pixabay

Zborurile spațiale care lucrează generații ar putea duce la apariția unor dialecte și limbi noi.

Ideea unor misiuni spațiale care se întind de-a lungul a mai multe generații, în care cei care se urcă pe nave o fac conștienți că vor muri la bordul acesteia și în care cei care ajung la destinație nu și-au dat acordul pentru a astfel de idee, este destul de comună în SF. Această abordare asupra zborurilor spațiale este folosită pentru a coloniza planete sau chiar galaxii îndepărtate.

Această idee ridică o serie de probleme, unele de natură practică, unele de natură etică și, după cum arată un articol din Univers Today, o misiune care se întinde pe mai multe generații ar putea să dezvolte noi dialecte sau chiar noi limbi.

Un construct fluid, în continuă schimbare

Trebuie să explicăm faptul că limba se află în continuă schimbare, chiar și limba pe care o folosim noi românii aflându-se în aceeași situație. Aceste schimbări pot fi majore, atunci când analizăm perioade care se întind pe câteva secole și pot viza fondul lingvistic și gramatica unei limbi. Există și schimbări minore, dar pe care le experimentăm în viața de zi cu zi, vorbim aici de înlocuirea unor cuvinte sau schimbarea sensului pe care îl dăm acestora.

Un studiu efectuat de către lingviști indică faptul că o călătorie interstelară care se va întinde pe mai multe generații va duce, în cele din urmă, la situația în care comunicațiile vor fi îngreunate sau chiar imposibile.

„Dacă suntem pe această navă timp de zece generații, vor apărea noi concepte, vor apărea noi probleme sociale, iar oamenii vor crea modalități de a vorbi despre acestea”, explică Andrew McKenzie, profesor de lingvistică al Universității Kansas.

Pentru a rezolva această potențială problemă, cercetătorii recomandă ca la bordul acestor nave să se afle și câțiva lingviști, aceștia având sarcina de a menține un canal de comunicare cu Terra, chiar și în situația în care limbile vorbite pe navă vor evolua diferit.

Studiul Language Development During Interstellar Travel a fost publicat în Acta Futura.

Citește și:

Oamenii de ştiinţă iau în calcul trimiterea unei misuni care să dureze peste 1.000 de ani pentru colonizarea unei alte lumi

Michel Mayor, câştigător al Premiului Nobel, este de părere că nu vom coloniza exoplanete

De ce omenirea nu va ajunge prea curând pe Marte? Acţiunile lui Elon Musk, criticate dur de către cercetătorul Mark McCaughrean: ”Nu este prezentat întotdeauna adevăratul scop”

În ciuda entuziasmului, ne vor trebui mii de ani pentru a coloniza Marte