De ce încearcă cercetătorii să crească organe în spațiu?

20 07. 2020, 09:00
Credit foto: NASA

Proteinele și genele funcționează într-un mod diferit în condiții de microgravitație.

Oamenii de știință explică faptul că gravitația influențează modul în care genele și proteinele funcționează în interiorul celulelor, ducând la apariția unor structuri polarizate, necesare producerii unor organe asemănătoare celor care se află în corpul nostru.

Experimentele de pe Terra au arătat faptul că gravitația reprezintă un impediment în calea obținerii unor organe artificiale care să imite structura celor obișnuite.

Creșterea organelor în laborator

Pentru a crea structuri din celule, oamenii de știință folosească un suport care să controleze structurile care se formează. Această strategie ajută țesutul să se organizeze în fazele incipiente, dar creează probleme pe termen lung, cum ar fi eventualele reacții imune la aceste schele sintetice sau apariția structurilor inexacte.

Atunci când celulele se află într-un mediu cu gravitație redusă acestea se pot organiza singure în structuri tridimensionale formate corect. Cercetătorii mai explică faptul că experimentele în spațiu au deschis posibilitatea identificării unor noi modalități de obținerea a țesuturilor umane.

Aceste experimente îi ajută pe cercetători să optimizeze creșterea țesuturilor pentru utilizare în experimentele științifice, medicina personalizată și transplantul de organe. De asemenea, aceste organe artificiale pot fi folosite pentru a studia modul în care petrecut în spațiu afectează corpul unui astronaut.

Un alt aspect important care poate fi determinat prin experimentele cu celule în spațiu vizează posibilitatea colonizării altor planete. Cercetătorii explică faptul că astfel vor să afle dacă și în ce condiții este posibilă reproducerea umană în condițiile de microgravitație.

Citește și:

Misiunea spaţială chineză a reuşit primul experiment biologic pe Lună

Microgravitaţia poate ucide majoritatea celulelor canceroase. Un experiment de pe Staţia Spaţială va testa acest lucru

Experiment istoric cu editarea genetică în spaţiu

Un experiment inedit aduce ERA SPAŢIALĂ mult mai aproape de realitate: spermatozoizii pot rezista în spaţiu şi din ei s-au născut pui sănătoşi