Cercetătorii au dezvoltat proteine antivirale care au putut inhiba SARS-CoV-2 în laborator

12 09. 2020, 08:29
Sursa foto: Unsplash

Mici proteine dezvoltate pe computer au demonstrat că pot proteja celule umane crescute în laborator împotriva virusului SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19.

Noile cercetări au fost publicate în Science.

În timpul experimentelor, candidatul antiviral principal, numit LCB1, s-a luptat cu bine-cunoscutul SARS-CoV-2 și a neutralizat anticorpii în urma acțiunilor sale protectoare. LCB1 este testat momentan la șoareci.

Coronavirusurile au proteine în formă de „țepi”. Acestea se atașează de celulele umane pentru a permite virusului să le infecteze. Dezvoltarea medicamentelor care perturbă acest mecanism de intrare ar putea duce la tratamentul sau chiar prevenția infecției.

Peste două milioane de astfel de proteine au fost produse

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au folosit computer pentru a dezvolta noi proteine care se atașează de „țepii” virusului SARS-CoV-2, astfel încât acesta să nu mai infecteze celulele.

Încă din ianuarie, peste două milioane de candidați de astfel de proteine au fost concepuți pe computere. Peste 118.000 au fost produși și mai târziu testați în laborator.

„Deși este nevoie de testare clinică amplă, noi credem că cele mai bune dintre antiviralele generate pe computer sunt promițătoare. Par să blocheze infecția cu SARS-CoV-2 cel puțin la fel de bine ca anticorpii monoclonali, însă acestea sunt mult mai ușor de produs și mult mai stabile, fiind posibilă și eliminarea nevoii de refrigerare”, a explicat Longxing Cao, autorul principal al studiului.

Cele mai puternice antivirale au fost cele sintetice

Cercetătorii au creat proteinele antivirale prin intermediul a două strategii. În prima, un segment din receptorul ACE2, de care SARS-CoV-2 se leagă în mod natural pe suprafața celulelor umane, a fost incorporate într-o serie de mici structuri de proteine, potrivit MedicalXpress.

A doua strategie a implicat producerea de proteine complet sintetice. Această metodă a generat cele mai puternice antivirale, inclusiv LCB1, care este de aproape șase ori mai puternic decât cei mai eficienți anticorpi monoclonali documentați până acum.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Experții propun un mod controversat de administrare a vaccinului împotriva COVID-19

Testarea vaccinului anti COVID-19, dezvoltat de Universitatea Oxford, întreruptă. Un participant s-a îmbolnăvit

Sputnik V, vaccinul produs de Rusia împotriva COVID-19, a fost lansat în circuit public

A fost găsit un nou tratament pentru COVID-19, însă e vechi de peste 100 de ani