Home » Știință » Experții propun un mod controversat de administrare a vaccinului împotriva COVID-19

Experții propun un mod controversat de administrare a vaccinului împotriva COVID-19

Experții propun un mod controversat de administrare a vaccinului împotriva COVID-19
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 09.09.2020

Imediat ce un vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19 va fi disponibil, experții din lume vor avea o decizie dificilă de luat, anume cine primește primele doze.

O comisie din Academiile Naționale pentru Știință, Inginerie și Medicină, la solicitarea Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) și Institutul Național pentru Sănătate din SUA, a propus un mod echitabil de administrare a vaccinului.

Membrii comisiei recomandă ca angajații din domeniul medical, aflați în prima linie, ar trebui să fie prioritatea principală. De asemenea, adulții care locuiesc în adunări mari ar trebui să fie incluși în prima fază de vaccinare, potrivit planului elaborat de comitet.

„Această pandemie necesită un model diferit de vaccinare”

Totuși, un grup de experți de la Universitățile Johns Hopkins și California de Sud sunt de părere că vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui administrat altfel.

„După ce am văzut cu ochii noștri riscul real al răspândirii COVID-19 de către adulții tineri asimptomatici, nu putem fi de acord cu unele recomandări. Răspândirea de către cei asimptomatici duce la închiderea școlilor și universităților la nivel național și pune în pericol comunitățile din jur. Noi susținem că această pandemie necesită un model diferit pentru vaccinare. După ce avem grijă de angajații esențiali, vaccinul ar trebui administrat celor care răspândesc cel mai mult virusul, anume tinerii, iar apoi celor mai vulnerabili”, explică grupul de experți.

Un mod mai bun de a-i proteja pe cei vulnerabili

Această prioritate, de a-i proteja pe cei mai slabi, a fost recomandarea acceptată și aplicată încă de la pandemia de „gripă asiatică” (H2N2) din 1957 – 1958.

Totuși, studii mai recente au arătat că un mod mai bun de a-i proteja pe cei vârstnici este prin controlarea răspândirii în rândul celor tineri, ceea ce, adesea, înseamnă vaccinarea elevilor.

Vaccinarea asimptomaticilor din timp poate preveni mai multe infecții

Una dintre lecțiile din pandemiile trecute este că vaccinarea din timp a celor asimptomatici poate preveni multiple infecții.

Cu sau fără vaccin, cea mai bună strategie pentru cei vârstnici, în special pentru cei care suferă și de alte afecțiuni medicale, este evitarea contactului cu potențialii purtători ai visurului SARS-CoV-2, scrie Science Alert.

În mod ideal, adulții mai în vârstă vor duce la o scădere a numărului de deces dacă stau acasă în număr mare, iar tinerii vor ajuta la scăderea numărului de cazuri dacă se vaccinează în număr și mai mare. Totul funcționează dacă vaccinul este eficient și dacă destui oameni îl folosesc.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A început testarea pe oameni a unui vaccin european împotriva COVID-19, bazat pe proteine

Un medic spulberă aşteptările legate de vaccinul împotriva COVID-19

Putin a anunţat că Rusia a aprobat spre utilizare primul vaccin din lume împotriva coronavirusului. Una dintre fiicele lui ar fi fost deja vaccinată deși faza a treia de studiu nu s-a încheiat

Acuzații grave la adresa companiei Moderna care dezvoltă un vaccin COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase