Soarele a intrat într-un nou ciclu solar. Ce înseamnă acest eveniment pentru viața pe Pământ

16 09. 2020, 18:30

This browser does not support the video element.

Ciclul solar cu numărul 25 a început. Experții de la NASA și de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA au discutat analizele și previziunile lor despre noul ciclu solar și cum ar putea viitoarele schimbări în vremea din spațiu să afecteze viața și tehnologia pe Pământ, precum și astronauții din spațiu.

Comisia pentru Previziuni a Ciclului Solar 25, un grup internațional de experți cofinanțat de NASA și NOOA, a anunțat că noul minim solar a avut loc în decembrie 2019, astfel marcând începutul noului ciclu solar. Din cauza faptului că Soarele este variabil, poate dura luni întregi de la întâmplarea unui eveniment pentru ca acesta să fie  descoperit.

„Activitatea solară nu se oprește niciodată, doar se transformă”

Oamenii de știință folosesc petele solare pentru a monitoriza progresul ciclului solar. Petele întunecate de pe Soare sunt asociate cu activitatea solară și sunt deseori locul de origine pentru erupțiile solare uriașe, care pot elibera lumină, energie și material solar în spațiu.

„Pe măsură ce trecem prin minimul solar și ne apropiem de maximul ciclului cu numărul 25, este important să ținem minte că activitatea solară nu se oprește niciodată, doar se transformă”, a explicat Lika Guhathakurta, om de știință de la NASA.

Vor trece încă cinci ani până când ne vom afla în faza cea mai agresivă a Soarelui. Totuși, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți acum.

Dacă ciclul solar cu numărul 25 va „face spectacol” sau nu rămâne de văzut, deși este puțin probabil să fie „exploziv”. Ciclul solar 24 a fost destul de liniștit în comparație cu ciclurile precedente care au fost cumva mai puternice decât ar fi fost normal.

Va „face spectacol” ciclul solar cu numărul 25?

„Asta nu înseamnă că nu există riscul condițiilor meteorologice extreme în spațiu. Impactul Soarelui asupra vieții noastre zilnice este cât se poate de real și prezent”, a declarat Doug Biesecker, fizician de la NOAA, potrivit Science Alert.

Aici pe suprafața planetei, unde suntem protejați de kilometri întregi de atmosferă, ciclurile solare sunt aproape insesizabile. Dacă ai un pic de noroc, ai putea observa o creștere în activitatea aurorelor în timpul maximului solar. Însă, pentru mare parte din timp, nu trebuie să ne îngrijorăm că erupțiile solare ne-ar putea distruge viața așa cum o știm.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai mare erupție solară din 2017 până acum. Oamenii de știință spun că Soarele „se trezește la viață”

Iată cum ar arăta apusurile de soare văzute de pe alte planete. Animația inedită creată de NASA

Noi imagini spectaculoase dezvăluie structura Soarelui

Particule rare produse în interiorul Soarelui au fost găsite de oamenii de știință sub un munte în Italia