Pot cu adevărat partenerii de lungă durată să semene între ei? Un studiu a rezolvat, în sfârșit, misterul

18 10. 2020, 18:30
Sursa foto: Unsplash

Noțiunea că oamenii implicați în relații de lungă durată încep să semene unii cu alții în timp există de zeci de ani și provine chiar de la un experiment științific desfășurat în anii 1980. Însă este acest fenomen bizar chiar adevărat?

Ideea neobișnuită își are originile într-un studiu psihologic publicat în 1987, cercetările concluzionând că oamenii care se căsătoresc și trăiesc împreună timp de 25 de ani încep să se asemene fizic între ei, acesta fiind rezultatul conviețuirii îndelungate.

Rezultatele studiului din 1987 nu au fost niciodată reproduse

Până în zilele noastre, astfel de idei au devenit tot mai populare în literatura psihologică și cultura de zi cu zi, însă unii chiar insistă că fenomenul teoretizat a fost „dovedit științific”. Totuși, potrivit unei noi analize desfășurate de cercetătorii de la Universitatea Stanford, fenomenul nu a fost dovedit în acest fel.

„Experimentul din 1987, deși conceput în mod elegant, a fost bazat pe un eșantion extrem de scăzut de 12 cupluri heterosexuale căsătorite. Mai mult, rezultatele studiului nu au niciodată reproduse”, au explicat autorii noului studiu, coordonați de Pin Pin Tea-makorn.

Noile cercetări au analizat 517 cupluri măritate

În timp ce studiul din 1987 a analizat fotografiile a doar 12 cupluri din momentul căsătoriei până la 25 de ani mai târziu, noile cercetări au strâns imagini a 517 de cupluri măritate din surse publice din mediul online, comparând astfel fețele lor la scurt timp după căsătorie cu fotografiile făcute între 20 și 69 de ani mai târziu.

În cele din urmă, oamenii de știință nu au găsit nicio dovadă care să sugereze că oamenii încep să semene între ei pe măsură ce anii trec, recunoscând că până și ei au fost surprinși de rezultate.

„Am descoperit dovezi ale homogamiei”

„Atunci când am început acest proiect, eram convinși că vom găsi cu ușurință dovezi pentru convergența trăsăturilor faciale”, a spus Tea-makorn, potrivit Science Alert.

Cu toate acestea, deși echipa nu a găsit dovezi care să sugereze că în timp cuplurile seamănă între ele, rezultatele au confirmat că oamenii par să-și aleagă parteneri pe viață care seamănă cu ei, cel puțin în cazul altor fețe alese în mod aleatoriu.

„În concordanță cu studiile anterioare, noi am descoperit dovezi ale homogamiei, adică tendința cuplurilor de a avea fețe similare”, au mai scris autorii studiului de la Universitatea Stanford.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inteligența artificială a analizat relațiile a peste 11.000 de cupluri. Iată ce a aflat

Cuplurile de lesbiene se despart mai des decât cele de bărbaţi gay

Analizarea a 5.000 de persoane demonstrează că riscul de cancer creşte direct proporţional cu numărul de parteneri sexuali

Motivul real pentru care femeile trimit partenerilor fotografii nud