Un lac antic descoperit sub Groenlanda s-ar fi format în urmă cu milioane de ani

16 11. 2020, 09:00

This browser does not support the video element.

Rămășițele unui lac antic uriaș au fost descoperite sub Groenlanda, îngropate adânc sub gheața din nord-vestul țării. Cercetătorii estimează că ar putea fi vechi de sute de mii de ani, dacă nu chiar și milioane.

Uriașa „fosilă a fundului de lac” este un fenomen pe care oamenii de știință nu l-au mai văzut până acum în această regiune a lumii, deși colosala calotă glaciară a Groenlandei, a doua cea mai mare din lume, după cea a Antarcticii, ascunde nenumărate mistere sub straturile groase de gheață, iar în același timp își pierde din masă cu o viteză alarmantă.

Anul trecut, oamenii de știință au anunțat descoperirea a peste 50 de lacuri subglaciare sub calota glaciară a Groenlandei.

Un lac grandios care acoperea o suprafață de aproximativ 7.100 de km2

Însă, noua descoperire este diferită. Un bazin al unui lac antic, demult secat și acum plin de umplutură sedimentară, adică un strat de rocă cu o grosime de până la 1,2 kilometri, acoperit de încă 1,8 kilometri de gheață.

Cu toate acestea, atunci când lacul s-a format, în regiune nu ar fi existat gheață, au spus cercetătorii, iar bazinul ar fi susținut un lac grandios care acoperea o suprafață de aproximativ 7.100 de km2.

Deși oamenii de știință nu pot ști deocamdată cât de antic este acest lac sau dacă s-a umplut și a secat de mai multe ori, ar putea afla aceste aspecte dacă ar analiza rocile din interiorul bazinului. Acestea ar putea să dezvălui indicii despre mediul din Groenlanda din urmă cu milioane de ani.

„Vrem să înțelegem cum se va comporta calota glaciară din Groenlanda în următoarele decenii”

„Acesta ar putea fi un repertoriu important de informații, despre un peisaj care este acum total inaccesibil. Dacă am putea să obținem acele sedimente, ne-ar putea spune în ce perioade gheața a fost prezentă sau absentă”, a spus Guy Paxman, cercetător principal și geofizician de la Universitatea Columbia, potrivit Science Alert.

Oricare ar fi secretele pe care acele roci le-ar putea dezvălui despre schimbările climatice din trecutul antic ar putea fi informații cruciale care ne-ar ajuta să înțelegem ce se întâmplă în lume în ziua de azi.

„Încercăm să înțelegem cum s-a comportat calota glaciară din Groenlanda în trecut. Acest lucru este important dacă vrem să înțelegem cum se va comporta în următoarele decenii”, a adăugat Paxman.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Groenlanda a pierdut o cantitate imensă de gheață

Punctul fără întoarcere pentru Groenlanda. Topirea calotei glaciare a atins cote dramatice

Gheaţa din Groenlanda s-a topit de şapte ori mai repede decât s-a anticipat, iar implicaţiile sunt uriaşe

Un nou studiu arată că vikingii se bucurau de o vreme mai caldă în Groenlanda faţă de cea de azi