Home » Natură » Groenlanda a pierdut o cantitate imensă de gheață

Groenlanda a pierdut o cantitate imensă de gheață

Groenlanda a pierdut o cantitate imensă de gheață
Cercetătorii explică faptul că calota glaciară a pierdut 532 triliarde de tone de gheață.
Publicat: 24.08.2020

Cercetătorii explică faptul că calota glaciară a pierdut 532 triliarde de tone de gheață.

Un studiu recent a prezentat faptul că Groenlanda a pierdut o cantitate foarte mare de gheață, 532 miliarde de tone mai exact, într-un singur an. Cercetătorii explică faptul că apa rezultată din topirea ghețarilor a dus la o creștere a nivelului oceanului de 1,5 milimetri, aproximativ 40% din toată creșterea înregistrată în 2019, notează Science Alert.

Pierderea de masă de anul trecut a fost cu cel puțin 15% peste recordul anterior din 2012, dar și mai alarmante sunt tendințele pe termen lung, explică cercetătorii. Aceștia mai adaugă și faptul că 2019 și alți patru ani în care pierderea din masă a atins un nivel record au avut loc în ultimul deceniu.

Un pericol pe termen lung

Analizele indică faptul că topirea totală a calotei glaciare din Groenlanda ar duce o creștere de aproximativ șapte metri a nivelului oceanului global. Chiar și o creștere mai modestă de câțiva metri ar putea retrasa coastele lumii și ar face terenurile ocupate astăzi de sute de milioane de persoane nelocuibile.

Până în 2000, gheața din Groenlanda acoperea suprafață de trei ori mai mare decât Franța și acumula, în general, o cantitate de gheață egală cu cea pe care o pierdea. Cercetătorii explică faptul că topirea calotei era compensată de către zăpada care se depunea.

Dar în ultimele două decenii în urmă, ritmul de acumulare a fost dezechilibrat de către încălzirea globală. Diferențele se măresc în ambele direcții, ritmul de topire fiind accelerat, iar cel de depunere al zăpezii fiind redus, după cum indică datele colectate de sateliți.

Schimbarea tiparelor meteorologice, o altă consecință a schimbărilor climatice, a dus la o acoperire mai mică a norilor și, astfel, la mai puțin zăpadă. Aceste sisteme de înaltă presiune au avut ca rezultat și zile mai însorite și mai calde, însorite, accelerând pierderea de gheață.

În 2019, foaia de gheață a pierdut un total de 1,13 trilioane de tone, aproximativ 45% prin ghețarii care au ajuns în mare și 55% prin gheața topită. Datele din satelit indică și faptul că Groenlanda a câștiga și aproximativ 600 de miliarde de gheață.

Citește și:

Punctul fără întoarcere pentru Groenlanda. Topirea calotei glaciare a atins cote dramatice

Primul român care a traversat Americile pe bicicletă va străbate Groenlanda pe schiuri

Gheaţa din Groenlanda s-a topit de şapte ori mai repede decât s-a anticipat, iar implicaţiile sunt uriaşe

Ultima calotă glaciară intactă din Canada a dat naștere unui iceberg imens

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase