Cercetătorii au creat o celulă sintetică perfectă care se multiplică la fel ca o celulă reală

06 05. 2021, 17:00

This browser does not support the video element.

Oamenii de știință au creat un organism sintetic unicelular care se divizează și se multiplică la fel ca o celulă reală.

Avansul științific ar putea într-o bună zi să ajute cercetătorii să construiască computere minuscule și mici fabrici de medicamente din celule sintetice. Cu siguranță, un astfel de viitor se va materializa doar peste foarte mulți ani.

„Există atât de multe moduri în care acest tip de biologie ne-ar putea schimba în mai bine viețile de zi cu zi”, a declarat Elizabeth Strychalski, autor senior și coordonator al Grupului de Inginerie Celulară la Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) din SUA.

GALERIE FOTO

Spre exemplu, Strychalski și colegii săi au de gând să construiască senzori vii care vor măsura mediul din jur, vor monitoriza aciditatea, temperatura și oxigenul din împrejurimi.

„Atunci când celula simte o boală ar putea produce un medicament terapeutic”

Aceste celule-senzori pot fi concepute astfel încât să producă medicamente și ar putea fi implantate în corpul uman. „O viziune este că atunci când celula simte o boală ar putea produce un medicament terapeutic”, a mai adăugat  Strychalski. Alte celule pot fi crescute în laborator și folosite pentru a produce în mod eficient hrană și combustibili, în timp ce altele vor putea desfășura funcții computaționale la scară moleculară.

Totuși, toate aceste posibilități țin de viitor. Pentru a ajunge acolo, oamenii de știință trebuie să dezvăluie misterele celulei la nivel fundamental, înainte să o poată manipula într-un organism sintetic.

„Studiul nostru nu a fost conceput pentru a înțelege mecanismele din interiorul celulei asociate cu diferite gene. Asta se va întâmplă într-un studiu viitor”, a spus Strychalski, potrivit Live Science.

„Cum putem înțelege cea mai simplă unitate a vieții?”

În timp ce oamenii de știință continuă să analizeze misterele celulei minimale, alți biologi sintetici lucrează la sisteme mult mai simpliste. Biologia sintetică există în cadrul unui spectru, de la „o supă de chimicale neînsuflețite până la gloria deplină a celulei bacteriene sau mamifere”, a precizat Strychalski.

Viitorul acestui domeniu ar putea însemna minuni inovatoare precum computere de mărimea unor celule. Însă, deocamdată, cercetătorii sunt inspirați de o curiozitate pentru „cărămizile” vieții și ce pot dezvălui acestea despre noi. „Cum putem înțelege celula, cea mai simplă unitate a vieții? Este foarte fascinant. Putem face foarte multe cu această platformă minimală”, a mai spus Strychalski.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Progres major în lumea științei. Primele modele complete de embrion uman au fost create în laborator

Aruncarea „gunoiului celular” ajută la recuperarea inimii după infarctul miocardic

Aruncarea „gunoiului celular” este esențială pentru sănătatea creierului. Ce înseamnă asta

O terapie bazată pe tehnologia de editare genetică CRISPR a redus colesterolul cu 57%