Home » Știință » Celulele ”reprogramate” pot folosi materiale sintetice pentru a construi structuri în interiorul organismelor

Celulele ”reprogramate” pot folosi materiale sintetice pentru a construi structuri în interiorul organismelor

Celulele ”reprogramate” pot folosi materiale sintetice pentru a construi structuri în interiorul organismelor
Publicat: 27.03.2020
Cercetătorii au experimentat cu polimeri pentru a modifica comportamentul celulelor.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford au defăşurat o serie de experimente în care au reuşit să „reprogrameze” celulele să folosească materiale sintetice pentru a construi o serie de structuri funcţionale în interiorul organismelor, notează Phys.

„Am transformat celulele într-un fel de ingineri chimici, care folosesc materiale pe care le oferim pentru a construi polimeri funcţionali care îşi schimbă comportamentele în moduri specifice”, explică dr. Karl Deisseroth, profesor de Bioinginerie al Universităţii şi co-autor al studiului.

Cercetătorii explică faptul că au folosit un ansamblu chimic vizat genetic (GTCA) care le-a permis să construiască o serie de structuri artifiiale în creierul unor mamifere, dar şi pe neuronii unor viermi din specia C. elegans. Aceste structuri au fost realizate din două materiale biocompatibile cu proprietăţi electrice diferite: unul dintre acestea era izolator, în timp ce cel de al doilea era conductor electric.

În cea de a doua etapă, oamenii de ştiinţă au scufundat viermii şi ţesuturile studiate într-o soluţie cu două ingrediente active: apă oxigenată şi molecule pe care celulele le-au folosit pentru a crea polimeri. În funcţie de polimerii care s-au format, cercetătorii au observat că proprietăţile neuronilor s-au modificat; aceştia funcţionând mai rapid sau mai încet faţă de vitezele obişunuite.

Posibilitatea de a crea structuri artificiale în ţesuturile cerebrale care să se formeze în jurul neuronilor deschide posibilitatea, conform oamenilor de ştiinţă, de a înţelege mai bine modul în care scleroza afectează învelişul de mielină. De asemenea, aceşti polimeri ar putea să fie folosiţi şi pentru tratamente pentru scleroză, autism sau epilepsie.

Studiul a fost publicat în Science.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase