Un ceas cu o super precizie ar putea ajuta oamenii de știință să caute materia întunecată

23 09. 2021, 09:30
Credit foto: Shutterstock

Un ceas nou, care îmbunătățește precizia cronometrării, poate permite oamenilor de știință să studieze și să exploreze cosmosul așa cum nu au făcut-o niciodată până acum.

Ceasul le permite să detecteze undele gravitaționale, să caute materia întunecată și să efectueze teste de precizie a principiilor fundamentale ale naturii, relatează Interesting Engineering.

Ceasul are o precizie atât de mare încât ar pierde mai puțin de o secundă dacă ar funcționa timp de 30 de miliarde de ani, cu mai mult de două ori decât vârsta universului.

Hidetoshi Yatori de la Universitatea din Tokyo și Jun Ye de la Universitatea din Colorado Boulder sunt cei doi fizicieni din spatele acestui ceas, cunoscut sub numele de ceas cu rețea optică.

Pentru această cercetare, cei doi au primit Premiul Breakthrough în fizică fundamentală în valoare de 3 milioane de dolari, premiu acordat anual de Fundația Breakthrough și finanțat de Sergey Brin și Mark Zuckerberg.

Ce sunt ceasurile cu rețea optică?

Ceasurile cu rețea optică sunt utilizate în sistemele globale de navigație prin satelit precum GPS și, de exemplu, pentru a controla frecvența undelor emisiunilor de televiziune.

Laboratoarele Katori și Ye au descoperit o modalitate de a face aceste ceasuri și mai precise prin aducerea oscilațiilor la capătul vizibil al spectrului electromagnetic, cu frecvențe de o sută de mii de ori mai mari decât cele utilizate în ceasurile atomice existente.

Era nevoie de o modalitate de a prinde atomii și de a-i ține nemișcați cu temperaturi foarte scăzute pentru a ajuta la măsurarea corectă a timpului. Pentru a prinde atomii, cercetătorii au dezvoltat o „rețea optică”, o undă staționară creată de un fascicul laser care generează o formă de carton de ouă cu adâncituri  perfecte pentru captarea atomilor.

Ceasurile atomice actuale, prin comparație, pierd o secundă o dată la 100 de milioane de ani, evidențiind acuratețea ceasurilor cu rețea optică.

Citești și: 

Facebook-ul provoacă depresie. Care sunt factorii care alimentează această problemă

Această iluzie optică te păcălește să vezi mai multe culori. Cum funcționează de fapt?

„Ceasul Apocalipsei” rămâne la 100 de secunde de miezul nopții. De ce ar fi nevoie pentru o lume „mai sigură și sănătoasă”