Expunerea la lumină roșie, timp de doar trei minute, poate îmbunătăți semnificativ declinul vizual

03 12. 2021, 17:00
Sursa foto: Shutterstock

O expunere timp de doar trei minute la lumină roșie o dată pe săptămână, atunci când este administrată dimineața, poate îmbunătăți semnificativ declinul vizual, arată un nou studiu.

Studiul a fost inspirat de cercetări anterioare care au arătat că expunerea zilnică timp de trei minute la lumina roșie „a activat” celulele producătoare de energie din retina umană, astfel ajutând în mod natural vederea aflată în declin.

Pe scurt, cercetătorii au descoperit că a existat, în medie, o îmbunătățire de 17% în contrastul vizual al participanților atunci când au fost expuși dimineața timp de trei minute la o lumină intensă și roșie de 670 nanometri, iar efectele acestei expuneri singulare au durat cel puțin o săptămână. Cu toate acestea, atunci când același test a fost efectuat după-amiaza, nu a fost observată nicio îmbunătățire.

Un moment de cotitură pentru sănătatea ochilor

Oamenii de știință spun că beneficiile luminii roșii intense, evidențiate de aceste descoperiri, reprezintă un moment de cotitură pentru sănătatea ochilor și ar trebui să ducă la terapii oculare la domiciliu la prețuri accesibile, ajutând milioane de oameni din întreaga lume care se confruntă cu un declin natural al vederii.

„Această intervenție simplă aplicată la nivel de populație ar avea un impact semnificativ asupra calității vieții pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și ar duce probabil la costuri sociale reduse care rezultă din problemele asociate cu vederea redusă”, a precizat profesorul Glen Jeffery de la UCL Institute of Ophthalmology și autor coordonator al studiului.

La ce vârstă încep să îmbătrânească celulele din retina ochiului?

În cazul persoanelor aflate în jurul vârstei de 40 de ani, celulele din retina ochiului încep să îmbătrânească, iar ritmul acestei îmbătrâniri este cauzat, în parte, atunci când mitocondriile celulei, care au rolul de a produce energie și de a stimula funcția celulară, încep să treacă printr-un declin, potrivit EurekAlert.

Cu ajutorul unui dispozitiv LED, toți cei 20 de participanți (13 femei și 7 bărbați) au fost expuși la trei minute de lumină roșie intensă de 670 nanometri dimineața între orele 8:00 și 9:00. Perceperea culorilor a fost apoi testată din nou la trei ore după expunere și 10 dintre participanți au fost, de asemenea, testați la o săptămână după expunere.

În medie, a existat o îmbunătățire „semnificativă” de 17% a perceperii culorilor, care a durat o săptămână la participanții testați. La unii participanți mai în vârstă a existat o îmbunătățire de 20%, care a durat tot o săptămână.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul caz de acest fel. Un bărbat și-a recăpătat parțial vederea cu ajutorul unei terapii genetice

O folie extrem de subțire ar putea să transforme ochelarii obișnuiți în ochelari cu vedere nocturnă

Un implant a oferit unei femei vedere artificială. A putut vedea forme pentru prima oară în 16 ani

O bătrână din Iași și-a recăpătat vederea după ce i-a fost extrasă o tumoră gigant