Un cercetător avertizează că inteligența artificială ar putea fi deja conștientă

15 02. 2022, 18:00

Cercetătorul șef al grupului OpenAI a recunoscut că inteligența artificială ar putea deveni conștientă.

Ilya Sutskever, cercetător șef al grupului de cercetare OpenAI, a scris pe Twitter că „s-ar putea ca marile rețele neuronale de astăzi să fie ușor conștiente”.

Ideea larg acceptată în rândul cercetătorilor din domeniul inteligenței artificiale este că tehnologia a făcut mari progrese în ultimul deceniu, dar încă este departe de inteligența umană, fără a putea experimenta lumea în mod conștient.

Sutskever este preocupat de mult timp de inteligența generală artificială, sau AGI, care s-ar referi la inteligența artificială ce poate funcționa la un nivel uman sau suprauman. În timpul apariției sale în documentarul despre IA „iHuman”, Sutskever a declarat chiar că AGI va „rezolva toate problemele pe care le întâlnim astăzi”, înainte de a avertiza că acestea vor prezenta și un pericol pentru societate.

Elon Musk și roboții umanoizi Tesla

Cu toate acestea, este pentru prima dată când Sutskever, care a cofondat OpenAI împreună cu directorul general al SpaceX, Elon Musk, și directorul general al companiei, Sam Altman, în 2015, afirmă că starea de conștiență a mașinăriilor a sosit deja.

În 2019, Musk a părăsit OpenAI pe fondul unor știri potrivit cărora grupul ar fi realizat un generator de texte „fake news”, considerat prea periculos pentru a fi lansat. Musk a declarat că părăsește compania, fondată în 2015, deoarece „nu a fost de acord cu unele dintre lucrurile pe care echipa OpenAI a vrut să le facă” și nu a mai fost implicat în operațiuni de mai bine de un an.

Viitorii roboți umanoizi ai Tesla ar putea juca un rol în AGI

De atunci, Musk pare să se fi îndepărtat de poziția sa critică inițială, declarând chiar că viitorii roboți umanoizi ai Tesla „ar putea juca un rol în AGI”, deși a adăugat că firma sa va face „tot ce-i stă în putință” pentru a ține sub control AI-ul.

De cealaltă parte, OpenAI încearcă să se asigure „că inteligența generală artificială aduce beneficii întregii umanități”, notează Futurism.

Astfel, este posibil ca inteligența artificială hiper-avansată să fie inevitabilă. S-ar putea, de asemenea, ca progresul să se stingă și să nu-l vedem niciodată, sau să dureze foarte mult timp.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au descoperit primul dinozaur care ar fi suferit de o infecție respiratorie

Semne de îmbătrânire prematură, observate la maimuțele care au supraviețuit unui uragan

Topirea permafrostului i-ar putea expune pe locuitorii zonei arctice la radiații cancerigene

Facebook și Instagram, oprite în Europa. Cât de crescut este riscul?