O nouă supernovă a fost identificată în bizara galaxie Roată de Car

16 03. 2022, 10:00

O nouă imagine, surprinsă de Observatorul European de Sud (ESO), prezintă galaxia Roată de Car în urma unei explozii stelare recente.

Situată la aproximativ 500 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Sculptor, galaxia Roată de Car este o galaxie spirală care a fuzionat cu o galaxie vecină mai mică, în urmă cu câteva milioane de ani, ceea ce a dus la forma sa neobișnuită, cu două spițe.

Cu ajutorul Telescopului cu Tehnologie Nouă (NTT) al ESO din Chile, astronomii au fotografiat galaxia Roată de Car în decembrie 2021, pentru a observa, ascunsă într-o regiune a galaxiei, o supernovă.

Supernovele sunt explozii stelare luminoase care au loc atunci când stelele masive ajung la sfârșitul vieții lor. Explozia poate fi vizibilă timp de luni sau chiar ani de zile.

Explozia poate eclipsa întreaga galaxie gazdă

Această supernovă particulară pare să se fi produs destul de recent. Oamenii de știință au putut compara noile imagini cu unele realizate în august 2014 de către Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) de pe Very Large Telescope (VLT) al ESO, tot în Chile. Acele observații nu au arătat nicio urmă de supernovă, potrivit unui comunicat al ESO.

Acest eveniment stelar, denumit SN2021afdx, este clasificat drept ceea ce oamenii de știință numesc o supernovă de tip II, care prezintă hidrogen și este cauzată de o stea mare care rămâne fără combustibilul necesar pentru a împiedica obiectul să se prăbușească sub propria gravitație.

Atunci când se produce o supernovă, aceasta provoacă o explozie strălucitoare care poate eclipsa întreaga galaxie gazdă. Ulterior, împreună cu lumina, explozia aruncă material în spațiu, notează Space.

„Suntem cu toții făcuți din praf de stele”

„Supernovele reprezintă unul dintre motivele pentru care astronomii spun că suntem cu toții făcuți din praf de stele. Ele împrăștie în spațiul înconjurător elemente grele, forjate de steaua progenitoare, care pot sfârși prin a face parte din generațiile viitoare de stele, din planetele din jurul lor și din viața care poate exista pe aceste planete”, a indicat ESO în comunicat.

Oamenii de știință au apelat la alte câteva telescoape pentru a confirma explozia stelară din galaxia Roată de Car Aceste telescoape, inclusiv Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) din Hawaii, sunt specializate pentru a studia obiecte care sunt vizibile doar pentru scurt timp pe cer, cum ar fi supernovele.

Astfel, observațiile au permis astronomilor să măsoare radiația din galaxie și să confirme că recenta explozie stelară a fost o supernovă de tip II, potrivit comunicatului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O explozie misterioasă din urmă cu 1.000 de ani ar putea fi un tip rar de supernovă

În urmă cu aproape un mileniu, o supernovă lumina cerul nopţii

Astronomii chinezi au detectat emisii de raze gamma de la o rămășiță de supernovă

O supernova a explodat în apropierea Pământului în urmă cu 2,5 miliarde de ani