Stresul accelerează îmbătrânirea sistemului imunitar. Cum am putea combate efectele dramatice?

17 06. 2022, 12:00

Un nou studiu arată că stresul accelerează îmbătrânirea sistemului imunitar și ar putea ajuta la explicarea problemelor în ceea ce privește sănătatea legată de vârstă.

Este recunoscut pe scară largă faptul că, pe măsură ce oamenii încep să avanseze în vârstă, sistemul lor imunitar slăbește.  Acest proces de deteriorare treptată a sistemului imunitar determinat de înaintarea naturală în vârstă se numește imunosenescență.

În plus, stresul accelerează îmbătrânirea sistemului imunitar, crescând potențial riscul unei persoane de cancer, boli cardiovasculare și boli cauzate de infecții precum COVID-19, potrivit unui nou studiu al Universității din California de Sud (USC). Cercetarea, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, ar putea ajuta la explicarea disparităților în ceea ce privește sănătatea legată de vârstă, inclusiv a tributului inegal al pandemiei, și la identificarea unor posibile puncte de intervenție.

„Pe măsură ce populația mondială de adulți în vârstă crește, înțelegerea disparităților în ceea ce privește sănătatea legată de vârstă este esențială. Modificările legate de vârstă în sistemul imunitar joacă un rol esențial în declinul sănătății”, a declarat autorul principal al studiului, Eric Klopack, cercetător postdoctoral în cadrul USC Leonard Davis School of Gerontology.

Modificările legate de vârstă în sistemul imunitar, rol esențial în declinul sănătății

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sistemul imunitar începe în mod natural o degradare dramatică. Odată cu înaintarea în vârstă, profilul imunitar al unei persoane slăbește și include prea multe celule albe uzate care circulă și prea puține celule albe proaspete, „naive”, gata să se ocupe de noi invadatori.

Îmbătrânirea sistemului imunitar este asociată nu numai cu cancerul, ci și cu bolile cardiovasculare, riscul crescut de pneumonie, eficacitatea redusă a vaccinurilor și îmbătrânirea sistemului de organe. Dar ce explică diferențele drastice de sănătate la adulții de aceeași vârstă? Cercetătorii de la USC au decis să vadă dacă pot stabili o legătură între expunerea pe parcursul vieții la stres – un factor cunoscut care contribuie la sănătatea precară – și scăderea vigorii sistemului imunitar.

Aceștia au interogat și au făcut trimiteri încrucișate între seturi enorme de date din studiul privind sănătatea și pensionarea de la Universitatea din Michigan, un studiu longitudinal național privind situația economică, sănătatea, starea civilă, starea familială și sistemele de sprijin public și privat ale americanilor în vârstă, scrie SciTechDaily.

Pentru a măsura expunerea la diferite tipuri de stres social, cercetătorii au analizat răspunsurile unui eșantion de 5.744 de adulți cu vârsta de peste 50 de ani. Aceștia au răspuns la un chestionar conceput pentru a evalua experiențele respondenților în ceea ce privește stresul social, inclusiv evenimentele de viață stresante, stresul cronic, discriminarea de zi cu zi și discriminarea de-a lungul vieții.

Cum am putea reduce efectele îmbătrânirii imunitare cauzate de stres?

Probele de sânge de la participanți au fost apoi analizate printr-o tehnică de laborator care numără și clasifică celulele sanguine în timp ce trec una câte una într-un flux îngust în fața unui laser.

Așa cum era de așteptat, persoanele cu scoruri mai mari la stres aveau profiluri imunitare care păreau mai vechi, cu procente mai mici de luptători proaspeți împotriva bolilor și procente mai mari de globule albe uzate. Asocierea dintre evenimentele de viață stresante și mai puține celule T gata de răspuns, sau naive, a rămas puternică chiar și după controlul pentru educație, fumat, băutură. Unele surse de stres ar putea fi imposibil de controlat, dar cercetătorii spun că ar putea exista o soluție.

Celulele T – o componentă critică a imunității – se maturizează într-o glandă numită timus, care se află chiar în fața și deasupra inimii. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, țesutul se micșorează și este înlocuit cu țesut adipos, ceea ce duce la o producție redusă de celule imunitare. Cercetările anterioare sugerează că acest proces este accelerat de factori legați de stilul de viață, cum ar fi o dietă săracă și un nivel scăzut de exerciții fizice, ambele asociate cu stresul social.

Impactul dietei și al exercițiilor fizice în combaterea efectelor stresului

Îmbunătățirea dietei și a comportamentelor de exerciții fizice la adulții mai în vârstă poate ajuta la compensarea îmbătrânirii imunitare asociate cu stresul.

În plus, citomegalovirusul (CMV) poate fi o țintă de intervenție. CMV este un virus comun, de obicei asimptomatic la om și se știe că are un efect puternic asupra accelerării îmbătrânirii imunitare. La fel ca și herpesul zoster sau aftele, CMV este latent în cea mai mare parte a timpului, dar se poate declanșa, în special atunci când o persoană se confruntă cu un stres ridicat.

În acest studiu, controlul statistic al pozitivității CMV a redus, de asemenea, legătura dintre stres și îmbătrânirea imunitară accelerată. Prin urmare, vaccinarea pe scară largă împotriva CMV ar putea fi o intervenție relativ simplă și puternică care ar putea reduce efectele îmbătrânirii imunitare ale stresului, au declarat cercetătorii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai bun suc pentru o viață lungă. Cum ne ajută să fim mai relaxați și mai puțin stresați?

De ce stresează atingerea plantele? Un mister vechi de 30 de ani, la un pas de a fi rezolvat

Probleme de fertilitate la femei, asociate cu stresul. Ce au descoperit cercetătorii?

Un tratament pentru stresul posttraumatic pe bază de MDMA are rezultate promițătoare în testele clinice