Home » Știință » Probleme de fertilitate la femei, asociate cu stresul. Ce au descoperit cercetătorii?

Probleme de fertilitate la femei, asociate cu stresul. Ce au descoperit cercetătorii?

Publicat: 18.05.2022

Femelele de șobolan expuse la sunete precum țipetele ar putea avea o rezervă ovariană scăzută și probleme de fertilitate.

Asta a revelat un mic studiu pe animale publicat în revista Endocrinology.

Rezerva ovariană este potențialul de reproducere rămas în cele două ovare ale unei femei, în funcție de numărul și calitatea ovulelor. O femeie se naște cu un număr finit de ovule și corpul ei nu mai poate crea altele. Rezerva ovariană diminuată este pierderea potențialului reproductiv normal în ovare din cauza numărului sau calității mai scăzute a ovulelor rămase, scrie Medical Xpress.

Șobolanii cu probleme de fertilitate

„Am examinat efectul stresului asupra rezervei ovariene folosind un sunet de țipăt al șobolanilor. Am descoperit că femelele de șobolan expuse la sunetul țipetelor au avut o rezervă ovariană scăzută și probleme de fertilitate”, a spus dr. Wenyan Xi, de la Second Affiliation Hospital al Universității Xi’an Jiao Tong din Xian, China.

Cercetătorii au folosit un model de sunet de tipul țipetelor pentru a investiga efectul stresului asupra rezervei ovariene la femelele de șobolan. Ei au expus femelele de șobolan la astfel de sunete timp de trei săptămâni și au analizat efectul acestora asupra hormonilor sexuali, asupra numărului și calității ovulelor și asupra capacității de a rămâne însărcinate și de a avea pui după împerechere.

Stresul cauzat de țipete a redus fertilitatea

Oamenii de știință au descoperit că sunetul țipetelor a scăzut nivelul de estrogen și de hormon anti-mullerian al șobolanilor. Estrogenul este un grup de hormoni care are un rol important în creșterea și dezvoltarea reproducerii, iar hormonul anti-mullerian este un hormon produs de ovare care ajută la formarea organelor de reproducere. Sunetul țipetelor a scăzut, de asemenea, numărul și calitatea ovulelor femelelor și a dus la un număr mai mic de pui.

„Pe baza acestor constatări, sugerăm că stresul poate fi asociat cu o rezervă ovariană redusă”, a spus Xi.

„Este important să se determine o asociere între stresul cronic și rezerva ovariană, deoarece acest lucru poate extinde aprecierea noastră asupra limitărilor intervențiilor clinice actuale și poate oferi o perspectivă valoroasă asupra cauzei rezervei ovariene diminuate”, a concluzionat Xi.

Vă recomandăm să citiți și:

Lipsa somnului ne poate afecta vederea. Cum alterează celulele stem din cornee?

Uită de cele 8 ore de somn! Cercetătorii au descoperit cât este sănătos să dormim

Unii oameni cu ADHD ar putea avea, de fapt, o tulburare a „visării cu ochii deschiși”

Legătura dintre sentimentele și emoțiile din social media și abuzul de substanțe

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase