Un microrobot medical elimină hemoragiile cerebrale cauzate de AVC sau anevrisme

18 06. 2022, 14:00

Un nou tratament pentru accidentele vasculare cerebrale cauzate de sângerare la nivelul creierului, care utilizează un cateter cu auto-curățare controlat de un microrobot medical controlat magnetic, s-a dovedit a fi eficient în proporție de 86% pe modelele animale.

Un articol despre acest dispozitiv a fost publicat în Nature Communications.

Hyowon „Hugh” Lee, profesor asociat la Universitatea Purdue (SUA) de la Școala de Inginerie Biomedicală Weldon, a creat un microrobot medical controlat magnetic care elimină sângele care se acumulează în creier în timpul unui accident vascular cerebral.

Un microrobot medical cu rezultate promițătoare

Inovația a fost testată pe modele porcine de hemoragie în colaborare cu neurochirurgii Dr. Timothy Bentley, de la Colegiul de Medicină Veterinară din Purdue, și Dr. Albert Lee, de la Goodman Campbell Brain and Spine din Carmel, Indiana.

Microroboții au îndepărtat cu succes sângele la 6 dintre cele 7 animale din modelul animal de tratament, notează Medical Xpress.

„Această inovație este un real progres în îngrijirea AVC-urilor, care sunt foarte dificil de tratat”, a spus Hugh Lee.

O soluție mai bună decât cele existente în prezent

Actualul standard de aur pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale este un diluant al sângelui numit activator de plasminogen tisular, care nu poate fi utilizat pentru unele accidente vasculare cerebrale hemoragice.

„Pacienții cu hemoragii cerebrale au o rată a mortalității de până la 50%. În prezent nu există o soluție terapeutică excelentă pentru hemoragia intraventriculară. Singura alternativă sunt medicamentele de dizolvare a cheagurilor de sânge, care prezintă riscuri nedorite”, a spus Albert Lee.

Inovația lui Hugh Lee, care a fost dezvoltată împreună cu un fost student absolvent, Qi Yang, poate fi activată de la distanță folosind câmpuri magnetice aplicate extern.

Dispozitivul așteaptă aprobări pentru testarea pe oameni

„Nu este nevoie de o sursă de alimentare implantată sau de un circuit integrat complicat. Pe măsură ce schimbăm direcția câmpului magnetic, microdispozitivul se mișcă ca un ac de busolă cu un magnet în apropiere. Acesta poate constitui o parte dintr-un sistem de șunt implantabil sau o parte a sistemelor de drenaj extra ventricular”, a spus Hugh Lee.

Hugh Lee a dezvăluit inovația Biroului de Comercializare Tehnologică a Fundației de Cercetare Purdue, care a depus un brevet privind proprietatea intelectuală. Următorul pas pentru dezvoltarea ulterioară a dispozitivului este de a primi aprobarea de la U.S. Food and Drug Administration pentru un studiu pe oameni.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au creat pielea umană vie pentru roboți

Cum procesează creierul căldura drept durere? Noi indicii despre tulburările cerebrale

Un nivel crescut de testosteron îi ajută pe bărbații șomeri să-și găsească mai ușor serviciu

„Mâini reci, inimă caldă”. De ce femeile „simt frigul” mai mult decât bărbații?