Home » Știință » Vrei să reduci riscul de accident vascular cerebral? Fă mai multă mișcare și treburi casnice!

Vrei să reduci riscul de accident vascular cerebral? Fă mai multă mișcare și treburi casnice!

Publicat: 12.06.2022

Pentru a compensa efectele secundare severe ale unui stil de viață sedentar și pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, medicii le recomandă adulților să efectueze cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate până la viguroase pe săptămână.

Consecințele periculoase ale inactivității prelungite la oameni sunt cunoscute la scară largă. Prea mult stat pe scaun duce la un risc crescut de boli de inimă, diabet de tip 2 și alte boli cronice, inclusiv depresie.

Un nou studiu de la Universitatea de Stat din San Diego a constatat că efectuarea de activități zilnice de intensitate mai ușoară, cum ar fi treburile casnice, poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

Riscul de accident vascular cerebral, mai crescut pentru persoanele sedentare

„Activitatea fizică de intensitate ușoară poate include aspirarea sau măturarea podelei, spălarea autoturismului, plimbarea , întinderea sau jocul de-a leapșa”, a spus Steven Hooker, decan al Colegiului de Sănătate și Servicii Umane din SDSU și cercetător principal al studiului de cohortă.

„Am observat că atât activitatea fizică, cât și sedentarismul au influențat în mod independent riscul de AVC. Cercetările noastre demonstrează că strategiile de prevenire a accidentului vascular cerebral ar trebui să se concentreze pe ambele.

Hooker și colegii săi au măsurat atât timpul în care participanții au fost sedentari, cât și durata și intensitatea activității fizice la 7.600 de adulți cu vârsta de cel puțin 45 de ani și apoi au comparat datele cu incidența accidentelor vasculare cerebrale la participanți timp de 7 ani.

Ei au descoperit că cei care au fost sedentari timp de cel puțin 13 ore pe zi au avut un risc cu 44% mai mare de a avea un AVC.

„Descoperirile sunt mai puternice deoarece activitatea și comportamentele sedentare au fost măsurate cu un accelerometru, oferind date substanțial mai precise decât studiile anterioare care se bazau pe măsurători auto-raportate”, a spus Hooker, fost coordonator al Proiectului de îmbătrânire activă din California, cu un istoric de cercetare privind stilurile de viață sănătoase pentru adulții în vârstă.

Participanții la studiu au purtat un accelerometru montat pe șold, un detector de mișcare sensibil care înregistra cu exactitate activitatea fizică și durata stării de inactivitate, scrie Medical Xpress.

Oamenii nu obișnuiesc să facă mișcare

Chiar dacă smartphone-urile și ceasurile inteligente încearcă să-i motiveze pe americani să se miște mai mult, un procent șocant de adulți nu fac suficientă mișcare. CDC raportează că doar 23% dintre adulții din SUA îndeplinesc recomandările săptămânale pentru activități aerobe și de întărire a mușchilor.

Dar dacă 10.0000 de pași pe zi par a fi inaccesibili, Hooker a spus că a te ridica și a face chiar și 10 minute de activitate fizică ușoară până la moderată de câteva ori pe parcursul zilei este o strategie eficientă pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral.

„Pentru sănătatea generală a inimii și a creierului, mișcă-te mai mult și stai mai puțin”, a spus Hooker.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă cu nivelul zahărului din sânge atunci când mănânci pâine?

Un parazit care preferă retina infectează până la 50% dintre oameni. Ce anume ni-l transmite?

Legătura dintre inflamație și durerea cronică de spate ar putea fi alta decât s-a crezut

Un număr mare de tineri cu depresie nu se tratează deloc. Care este cauza?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase