Un robot a rupt degetul unui copil, în timpul unui campionat de șah. „Asta nu este bine”

26 07. 2022, 10:00

This browser does not support the video element.

Un robot care juca trei partide de șah în același timp a rupt degetul unui copil de șapte ani, în cadrul unui campionat care s-a sfârșit recent.

O publicație din Rusia a publicat imagini cu momentul pe canalul său de Telegram și a relatat că băiatul a suferit o fractură dar în rest este bine. Internauții au preluat rapid filmarea și au publicat-o pe rețelele de socializare pentru a fi vizionată de întreaga lume.

Potrivit presei, robotul „a stâlcit” degetul băiatului, însă este posibil ca aceasta să fie o traducere eronată sau ușor interpretabilă.

În filmare se poate vedea cum robotul și-a așezat propriul „deget” sau o altă piesă de șah peste mâna băiatului, de parcă ar fi fost confuz.

„Robotul a rupt degetul copilului. Asta nu este bine”

Băiatul a reușit să termine campionatul, după ce medicii i-au pus un ghips, însă părinții lui ar putea deschide un proces în instanță. Pentru moment, autoritățile cred că a fost vorba despre un accident.

Robotul a rupt degetul copilului. Asta nu este bine. Robotul a fost închiriat de noi, a fost expus în multe locuri, pentru mult timp, alături de specialiști. Aparent, operatorii l-au trecut cu vederea. Copilul a făcut o mișcare și apoi trebuie acordat timp suficient astfel încât robotul să răspundă, însă băiatul s-a grăbit, astfel că robotul l-a apucat. Nu avem ce face cu robotul”, a explicat Sergey Lazarev, președintele Federației Ruse de Șah.

Se pare că, cel mai probabil, robotul a devenit confuz

Sergey Smagin, director adjunct al federației, a declarat jurnaliștilor ruși că aceasta a fost prima oară, din câte își poate aminti, când un robot rupe degetul cuiva.

Se pare că, cel mai probabil, robotul a devenit confuz în timp ce juca împotriva mai multor adversari și a încercat să facă o mișcare într-un moment greșit.

Putem doar să răsuflăm ușurați că nu avem de-a face cu un robot de șah violent în același timp în care un sistem de inteligență artificială al Google „a prins viață” (sau cel puțin a fost acuzat pe nedrept). Cine știe ce s-ar întâmpla dacă două astfel de sisteme și-ar uni forțele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inteligența artificială a învins opt campioni mondiali la bridge

Brațele robotice, parte a corpului uman? Rezultatele uimitoare de la un experiment recent

O problemă de șah veche de 150 de ani, rezolvată de un matematician de la Harvard

Garry Kasparov, campion mondial la șah și critic vocal al lui Vladimir Putin