Home » Istorie » Garry Kasparov, campion mondial la șah și critic vocal al lui Vladimir Putin

Garry Kasparov, campion mondial la șah și critic vocal al lui Vladimir Putin

Publicat: 09.10.2021

Marele maestru Garry Kasparov a devenit campion mondial la șah în 1985. Kasparov era cunoscut pentru stilul său artistic de joc și sinceritatea sa.

Garri Kimovich Kasparov s-a născut Garri Weinstein la data de 13 aprilie 1963 în Baku, Azerbaidjan, U.R.S.S. Tatăl său era evreu, iar mama sa de origine armeană. Kasparov a început să joace șah la vârsta de 6 ani. Din 1973 și până în 1978, Kasparov a studiat cu fostul campion mondial Mikhail Botvinnik. Până la vârsta de 13 ani, Kasparov era campion la tineret, iar până la vârsta de 16 ani, în 1979, câștigase primul său turneu internațional. Kasparov a devenit mare maestru internațional în următorul an.

După ce Garry Kasparov a supraviețuit unei serii de meciuri eliminatorii organizate de către Federația Internațională de Șah (Fédération Internationale des Échecs sau FIDE), acesta a jucat împotriva campionului mondial Anatoly Karpov într-un meci care a durat între 1984 și 1985.

Meciul de șah dintre Garry Kasparov și computerul Deep Blue

Kasparov a pierdut patru dintre primele nouă meciuri, însă a adoptat o strategie defensivă mai atentă, fapt ce a rezultat într-o serie extraordinară de remize. După 48 de meciuri, Kasparov câștigând într-un final trei meciuri în fața unui Karpov extenuat, FIDE a anulat serie din cauza oboselii jucătorilor, o decizie protestată de Kasparov. În meciul celor doi din 1985, Kasparov l-a învins la limită pe Karpov într-o serie de 24 de meciuri, astfel devenind cel mai tânăr campion oficial din istoria șahului.

În 1993, Garry Kasparov și marele maestru englez Nigel Short au părăsit FIDE și au format o organizație rivală, Asociația Șahiștilor Profesioniști (PCA). Ca reacție, FIDE a retras titlul de campion mondial de la Kasparov, care l-a învins pe Short mai târziu în același an pentru a deveni campion mondial PCA. În 1995, Kasparov și-a apărat cu succes titlul în fața lui Viswanathan Anand din India.

Sursa foto: Profimedia

În 1996, Garry Kasparov a învins un computer IBM special conceput, cunoscut drept Deep Blue, într-un meci care a atras atenția internațională. Kasparov și echipa de programatori Deep Blue au căzut de acord asupra unei revanșe în 1997. Inteligența lui Deep Blue a fost actualizată, iar mașinăria a învins. Kasparov s-a retras din ultima partidă dintr-o serie de șase meciuri după 19 mutări, astfel că Deep Blue a câștigat. În 2000, Kasparov a pierdut un campionat de 16 meciuri în fața lui Vladimir Kramnik din Rusia, scrie Britannica.

Kasparov, implicat într-o coaliție de partide care încerca să îl înlăture de la putere pe Putin

Garry Kasparov s-a retras din lumea șahului în 2005. Kasparov a produs o serie apreciată de cărți, „Kasparov on My Great Predecessors” (2003 – 2006). Cărțile au cuprins toți campionii mondiali la șah de la Wilhelm Steinitz până la Karpov, inclusiv mulți alți jucători excepționali. În cartea „Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins” (2017), Kasparov a oferit detalii despre meciul său din 1997 cu Deep Blue și a lăudat progresul tehnologic.

În 2005, Kasparov a fondat o organizație politică, Frontul Civil Unit, pentru a se opune președintelui rus Vladimir Putin. În următorul an, Kasparov a fost implicat într-o coaliție de partide politice care au format Cealaltă Rusie. Acesta era un grup care încerca să îl înlăture de la putere pe Putin. Cealaltă Rusie a organizat mai multe proteste în timpul cărora Kasparov și alți participanți au fost arestați. Cealaltă Rusie l-a ales pe Kasparov drept candidatul său la alegerile prezidențiale din 2008 însă nu a putut fi nominalizat în timp util. Kasparov a continuat să fie un critic vocal al lui Putin. În 2015, fostul campion la șah a publicat „Winter Is Coming: Why Vladimir Putin and the Enemies of the Free World Must Be Stopped”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Istoria programului nuclear iranian – de la șah, până în prezent

Nicolae Ceaușescu și șahul. Cu cât s-a vândut celebra masă de șah care i-a aparținut dictatorului

Cea mai veche piesă de şah. A stat ascunsă timp de 1.300 de ani printre ruinele Califatului Abbasid

Revoluţia română din decembrie 89 şi tabla de şah a liderilor lumii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase