De ce nu este indicat să faci duș pe timp de furtună?

20 08. 2022, 14:00

Serviciul Meteorologic al Regatului Unit a emis câteva „avertizări cod galben de furtună” pentru Marea Britanie, subliniind potențialul ridicat pentru o manifestare frecventă a fulgerelor. 

Deși șansele de a fi lovit de trăsnet sunt scăzute, este important să știi cum să fii în siguranță în timpul unei furtuni. La nivel global, aproximativ 24.000 de oameni sunt uciși de trăsnete în fiecare an și alți 240.000 sunt răniți.

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu regulile de bază în caz de furtună, cum ar fi evitarea căutării unui refugiu sub copaci sau lângă o fereastră și de a nu vorbi la un telefon cu fir, indică Science Alert.

Dar știați că ar trebui să evitați să faceți duș, o baie sau să spălați vasele în timpul unei furtuni? Pentru a înțelege de ce, trebuie mai întâi să știți câteva lucruri despre cum funcționează furtunile, fulgerele și trăsnetele.

Cum se formează furtunile?

Două elemente de bază fac ca o furtună să prospere: umiditatea și aerul cald în creștere, care desigur merg mână în mână cu timpul de vară. Temperaturile ridicate și umiditatea creează cantități mari de aer umed care se ridică în atmosferă, unde se poate transforma într-o furtună.

Norii conțin milioane de picături de apă și gheață, iar interacțiunea acestora este ceea ce duce la generarea de fulgere. Picăturile de apă se ciocnesc cu picăturile de gheață care cad, transmițându-le o sarcină negativă și păstrând  o sarcină pozitivă. Într-o furtună, norii acționează ca niște generatoare uriașe Van de Graaff, separând sarcinile pozitive și negative pentru a crea separări masive de sarcină în interiorul norilor.

Pe măsură ce norii de tunete se deplasează peste Pământ, ei generează o sarcină opusă în Pământ și aceasta este ceea ce atrage fulgerul către Pământ. Furtuna vrea să-și echilibreze sarcinile și face acest lucru prin descărcarea între regiunile pozitive și cele negative.

Calea cu cea mai mică rezistență

Cu excepția cazului în care stai într-o baie afară sau faci duș în ploaie, este incredibil de puțin probabil să fii lovit de trăsnet. Dar dacă trăsnetul îți lovește casa, electricitatea ar urma calea cu cea mai mică rezistență la sol. Lucruri precum firele metalice sau apa din țevi oferă o cale conductivă convenabilă pentru ca electricitatea să o urmeze până la pământ.

Dușul oferă ambele lucruri (apă și metal), făcându-l o cale ideală pentru electricitate.

Ar putea transforma acel duș relaxant și frumos în ceva mult mai puțin relaxant. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA încurajează cu tărie oamenii să evite toate activitățile pe bază de apă în timpul unei furtuni – chiar și spălatul – pentru a reduce riscul.

Alte riscuri asociate cu fulgerele

Există și alte riscuri la care trebuie să fiți atenți în timpul unei furtuni. Unul care poate nu pare evident este sprijinirea pe un perete de beton. În timp ce betonul în sine nu este un foarte bun conductor, dacă a fost întărit cu grinzi metalice, acestea pot oferi o cale conductivă pentru trăsnete.

De asemenea, evitați să utilizați orice lucru conectat la o priză electrică (calculatoare, televizoare, mașini de spălat, mașini de spălat vase), deoarece toate acestea pot oferi o cale de acces pentru trăsnet.

De regulă, dacă auzi tunetul în depărtare, atunci ești suficient de aproape de furtună pentru ca trăsnetele să te poată lovi. De obicei, la o jumătate de oră după auzirea acelui tunet final este un moment sigur pentru a te aventura înapoi în duș.

Vă mai recomandăm și:

20 de persoane, ucise de fulgere în doar 24 de ore, în estul Indiei

O persoană a murit după ce a fost lovită de fulger în masivul Parâng

Care a fost cel mai lung fulger înregistrat vreodată?

Test de cultură generală. Ce țară este cunoscută drept „Tărâmul fulgerelor”?