O planetă similară lui Jupiter, care orbitează o stea dintr-o pereche binară, descoperită de astronomi

10 09. 2022, 13:00

This browser does not support the video element.

Astronomii au descoperit o planetă similară lui Jupiter care orbitează o stea dintr-o pereche binară. Cercetătorii au reușit să detecteze planeta după ce au urmărit o variație aproape imperceptibilă din mișcarea stelei prin spațiul cosmic.

Rețeaua de telescoape Very Long Baseline Array (VLBA) a produs o reprezentare a orbitelor perechii binare de stele și a planetei care orbitează una dintre ele. Această realizare, au anunțat astronomii, poate oferi noi perspective valoroase asupra procesului de formare a planetelor.

Deși până acum au fost descoperite peste 5.000 de planete extrasolare, doar trei au fost descoperite folosind tehnica numită astrometrie, care a produs această descoperire.

Cum a fost realizată descoperirea?

Cu toate acestea, realizarea unei reprezentări tridimensionale a unui sistem de stele binare care include o planetă „nu poate fi realizată cu alte metode de descoperire a exoplanetelor”, conform lui Salvador Curiel, de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM), citat de EurekAlert.

Pentru studiul lor asupra lui GJ 896AB, astronomii au combinat datele din observațiile optice făcute între 1941 și 2017 cu datele din observațiile VLBA între 2006, 2011 și 2020.

Urmărirea mișcării stelei mai mari a arătat o ușoară „clătinare” a acesteia, care a dezvăluit existența planetei. Această mișcare este cauzată de efectul gravitațional al planetei asupra stelei. Steaua și planeta orbitează o locație între ele care reprezintă centrul lor comun de masă. Atunci când acea locație, numită baricentru, este suficient de departe de stea, mișcarea stelei în jurul ei poate fi detectabilă.

Planeta are dublul masei lui Jupiter

Astronomii au calculat că planeta are aproximativ dublul masei lui Jupiter și orbitează steaua la fiecare 284 de zile. Distanța sa față de stea este puțin mai mică decât distanța lui Venus față de Soare. Orbita planetei este înclinată cu aproximativ 148 de grade față de orbitele celor două stele.

„Aceasta înseamnă că planeta se mișcă în jurul stelei principale în direcția opusă stelei secundare”, a spus Gisela Ortiz-León, de la UNAM. „Este pentru prima dată când o astfel de structură dinamică a fost observată pe o planetă asociată unui sistem binar”, a adăugat Ortiz-León.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un pulsar de tip „văduva neagră”, cea mai masivă stea neutronică descoperită până acum

O stea rară, care explodează în mod repetat, produce radiații gamma puternice

Planetele sistemelor stelare binare ar putea găzdui forme de viață extraterestră

Veste bună pentru vânătorii de planete: NASA publică arhivele misiunii Kepler