Oamenii de știință au descoperit grupe de sânge complet noi

08 10. 2022, 13:00

Cercetătorii care investighează un mister vechi de 30 de ani, în jurul unui antigen rar, au descoperit un nou sistem de grupe de sânge numit Er. 

Grupa de sânge este determinată de prezența sau absența unor antigene specifice, principalele grupe pe care oamenii le cunosc fiind A, B, O și AB (pozitive și negative). Cu toate acestea, grupele de sânge sunt ușor diferite.

,,Termenul grupă sanguină se referă la întregul sistem de grupe sanguine”, explică o lucrare din 2014 pe această temă, ,,care cuprinde antigene din globulele roșii a căror specificitate este controlată de o serie de gene.”

În total, există 44 de sisteme de grupe de sânge, cel mai recent fiind descoperit de oamenii de știință de la Universitatea din Bristol.

Există atât de multe grupe deoarece există mai multe modalități de grupare a celulelor roșii din sânge pe baza antigenelor de pe suprafața lor.

Un mister vechi de 30 de ani

Echipa a investigat o colecție destul de comună de antigeni ai globulelor roșii numită Er. Deși au fost descoperiți pentru prima dată în urmă cu aproape 40 de ani, acești antigeni nu se încadrau în niciun sistem cunoscut de grupe sanguine.

În cadrul studiului, persoanelor cu aloanticorpi (anticorpi produși în mod specific în urma expunerii la antigeni străini de globule roșii) pentru antigenii Er le-au fost analizate secvențele de ADN care codifică genele.

Echipa a descoperit modificări în gena care codifică proteina Piezo1, ceea ce ar cauza o proteină alterată pe suprafața globulelor roșii la aceste persoane.

Folosind editarea genetică pe o linie celulară, au reușit să demonstreze că proteina Piezo1 era necesară pentru exprimarea antigenului Er și să stabilească faptul că Er era propriul sistem de grupe sanguine, care cuprinde antigenele Era, Erb și Er3 recunoscute anterior, plus două noi antigene Er ,,cu incidență ridicată”, numite Er4 și Er5.

Noul sistem de grupe de sânge a fost numit Er

Prezența aloanticorpilor poate cauza probleme în timpul transfuziei dacă există o neconcordanță între donator și primitor, precum și declanșarea unor atacuri asupra sistemului imunitar în timpul sarcinii, scrie IFL Science.

Cei doi noi antigeni, Er4 și Er5, sunt asociați cu boli hemolitice grave ale fătului și ale nou-născutului.

Cercetările de acest gen ar putea ajuta la dezvoltarea testelor pentru grupele rare de sânge, optimizând îngrijirea acestor pacienți.

Această lucrare a fost publicată în Blood, revista Societății Americane de Hematologie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Substanţe toxice periculoase, detectate în sângele din cordonul ombilical

OMS: Veți avea mâinile pătate de sânge dacă renunțați la lupta împotriva COVID-19

Oamenii de știință au reușit diagnosticarea bolii Alzheimer printr-un test de sânge

Un test de sânge revoluționar identifică mai multe tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor