Viermii care descompun plasticul îi uimesc pe oamenii de știință

09 10. 2022, 13:00

Cercetătorii au descoperit că saliva viermilor de ceară, larvele de omidă ale moliilor care se hrănesc cu ceară de albine, poate descompune rapid polietilena, un material utilizat cu precădere în pungile de plastic, care duce în prezent la deșeuri imense în întreaga lume.

Dacă acești viermi ar putea fi transformați într-un proces comercial viabil, ar putea avea un impact major asupra eforturilor de reciclare la nivel mondial, deoarece numai polietilena reprezintă 30% din toată producția de plastic.

Metodele convenționale de reciclare a polietilenei implică o descompunere mecanică, ceea ce duce la faptul că materialul reciclat rezultat este mai puțin pur și mai puțin valoros, scrie Futurism.

Mai presus de toate, enzimele prezente în saliva viermilor de ceară pot descompune lanțurile lungi de polimeri din polietilenă la temperatura camerei, în apă și la niveluri neutre de pH – condiții mult mai convenabile decât metodele convenționale de reciclare a plasticului, care necesită temperaturi ridicate și niveluri de aciditate atent controlate.

Cercetătorii au făcut descoperirea din întâmplare

,,Stupii de albine erau plini de viermi de ceară, așa că am început să îi curăț, punând viermii într-o pungă de plastic”, a declarat pentru The Guardian Federica Bertocchini de la Centrul de Cercetări Biologice din Madrid și co-autor al noului studiu publicat în revista Nature Communications.

,,După un timp, am observat o mulțime de găuri și am descoperit că nu era vorba doar de mestecat, ci și de descompunere chimică”, a adăugat Bertocchini.

Există un interes tot mai mare pentru utilizarea insectelor sau a altor organisme vii pentru a recicla deșeurile de plastic, de la ciuperci la super viermi care pot supraviețui mâncând polistiren.

Cum ar putea ajuta viermii în criza deșeurilor de plastic?

Din păcate, cercetătorii mai au încă mult de lucru înainte ca saliva viermilor de ceară să devină o soluție viabilă pentru o criză tot mai mare a deșeurilor de plastic.

În primul rând, sintetizarea substanțelor chimice este încă extrem de scumpă, potrivit experților.

,,Trebuie să facem multe cercetări și să ne gândim cum să dezvoltăm această nouă strategie pentru a face față deșeurilor de plastic”, a declarat Clemente Arias, colegul și co-autorul lui Bertocchini, pentru The Guardian.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă tehnologie de reciclare? Oamenii de știință au descoperit viermi care adoră să mănânce polistiren

O infecție mai puțin obișnuită. Medicii au putut vedea cum se mișcau viermi pe sub pielea unui bărbat

Viermii minusculi care pot lua decizii complexe cu doar 300 de neuroni

Caz medical bizar. Medicii au descoperit viermi paraziți care se mișcau în stomacul unui bărbat