Cel mai greu element descoperit până acum în atmosfera unei exoplanete

18 10. 2022, 10:00

Astronomii care foloseau Very Large Telescope (VLT) de la Observatorul European de Sud (ESO) au fost surprinși să descopere bariu în atmosferele a două exoplanete, astfel fiind vorba despre cel mai greu element descoperit până acum în atmosfera unei exoplanete.

Planetele în cauză, denumite WASP-76b și WASP-121b, sunt clasificate drept Jupiteri Fierbinți, sau ultra-fierbinți în cazul de față, având în vedere că sunt giganți gazoși comparabili în dimensiune cu planeta Jupiter din Sistemul Solar.

Potrivit studiului care detaliază descoperirea, publicat în Astronomy & Astrophysics, temperaturile de echilibru din ambele lumi ajung la aproape 2.400 de grade Celsius. Planetele sunt suficient de aproape de stelele din sistemele lor astfel încât intervalul de orbită durează doar două zile.

Datorită acestei distanțe apropiate, cercetătorii cred că este atât de fierbinte în aceste lumi încât plouă cu fier lichid și pietre prețioase pe 76b, în timp ce norii de pe exoplaneta 121b ar fi făcuți din metal.

Bariul, un element de 2,5 ori mai greu decât fierul

Astronomii au făcut descoperirea aproape în mod întâmplător și au trebuit să verifice de două ori dacă rezultatele obținute proveneau cu adevărat de la cele două planete, potrivit unui comunicat de presă al ESO.

Pentru a detecta și apoi confirma prezența bariului, echipa a folosit Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations, sau pe scurt ESPRESSO, un așa-numit instrument pentru „vânătoarea de planete” aflat la bordul Very Large Telescope.

Pe cât de exotice ar fi exoplanetele, asta nu explică ce caută un element atât de greu precum bariul, de 2,5 ori mai greu decât fierul, în atmosferele lor.

Cercetătorii nu-și pot explica descoperirile

Deși, ocazional, putem observa bariul pe propriul nostru cer, sub forma nuanțelor de verde din artificii, întrebarea care îi macină acum pe oamenii de știință este „Ce proces natural ar fi putut crea acest element greu la altitudini atât de mari în cazul acestor exoplanete?”.

„Având în vedere gravitația ridicată a planetelor, ne-am aștepta ca elementele grele precum bariul să cadă rapid în straturile inferioare din atmosferă. Momentan, nu suntem siguri care sunt mecanismele”, a explicat unul dintre autorii studiului, Olivier Demangeon, cercetător la Universitatea din Porto și Institutul de Astrofizică și Științele Spațiale.

Fără îndoială, descoperirea este remarcabilă și dovedește că mai avem foarte multe de aflat despre lumile extraterestre.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a detectat dioxid de carbon în atmosfera unei exoplanete

Telescopul Spațial Webb a realizat prima sa fotografie cu o exoplanetă îndepărtată

Cea mai apropiată exoplanetă de Pământ are o vreme extremă. Ce au observat astronomii?

Cum au reușit astronomii să piardă trei exoplanete?