Marte este în retrograd! Ce înseamnă asta, de fapt?

02 11. 2022, 18:00

Timp de mii de ani, oamenii au crezut că Pământul este centrul Universului, iar un fapt surprinzător despre cer a fost mișcarea planetelor. Toate se mișcă într-o direcție, cu excepția faptul că, din când în când, par să se oprească, să se miște puțin înapoi și apoi revin la calea lor normală. Această întoarcere este cunoscută sub denumirea de mișcare retrogradă și nu are nimic de-a face cu semnele zodiacale. Marte este în retrograd începând cu 30 octombrie, așa că e timpul să aflăm ce înseamnă acest lucru.

Unii oameni asociază mișcările retrograde cu puteri mistice care pot afecta negativ viețile oamenilor, dar, ca întreaga astrologie, nu există niciun adevăr aici.

Bietul Mercur este acuzat în mod special pentru multe lucruri care nu se întâmplă din cauza stelelor, ci din cauza oamenilor înșiși, a instituțiilor și a societățile noastre. Dar învinuirea planetelor nu este inofensivă; a da vina pe mișcarea cerească îi face pe oameni să nu-și asume responsabilitatea, atenționează IFL Science.

Ce înseamnă faptul că Marte este în retrograd?

Faptul că Marte este în retrograd este o iluzie optică; aceasta nu este o mișcare reală. Planetele orbitează în jurul Soarelui cu viteze diferite; cu cât sunt mai aproape, cu atât se deplasează mai repede.

Dacă îți imaginezi orbitele ca fiind niște piste de curse concentrice, atunci când Pământul este pe cale să întreacă planeta Marte, va părea că Marte se mișcă înapoi pe măsură ce planeta noastră se mișcă mai repede. După puțin timp, Marte va părea din nou că se deplasează înainte.

Acest lucru se întâmplă la fiecare 26 de luni. Marte a intrat în această mișcare retrogradă duminică, 30 octombrie, și o va continua până pe 12 ianuarie.

Direcția Planetei Roșii

Mult mai interesantă decât direcția presupusă a planetei Marte este forma pe care o va desena pe cer pe parcursul perioadei retrograde, care poate dura multe săptămâni.

Orbitele celor două planete au înclinații ușor diferite, așa că, în funcție de poziția lor, Marte pare să facă o buclă, o formă de „h” sau o formă de „s”.

Efectele planetelor asupra oamenilor sunt neglijabile

De aproximativ 335 de ani, de la publicarea Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, a lui Isaac Newton, în 1687, care a stabilit legile de mișcare, gravitație și mișcare planetară și a ajutat la definirea Epocii Rațiunii, se știe că efectele planetelor asupra oamenilor sunt neglijabile.

Conform celei de-a treia legi a lui Newton, fiecare acțiune are o reacție egală și opusă. Efectul lui Marte asupra oamenilor, asupra vieții lor amoroase sau asupra carierei nu există, dar persoanele care doresc să creadă acest lucru trebuie doar să știe că și ele au același efect asupra lui Marte, așa că și Planeta Roșie ar putea da vina pe oameni pentru necazurile ei.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit că Luna s-ar fi format în urma unei coliziuni necunoscute

Centrifuga care lansează sateliți, testată de NASA

NASA va trimite o aeronavă pe Titan în 2027. Iată unde va ateriza!

Australia vrea să cultive propriile plante pe Lună până în 2025