Home » Știință » Centrifuga care lansează sateliți, testată de NASA

Centrifuga care lansează sateliți, testată de NASA

Publicat: 09.10.2022

NASA testează centrifuga care lansează sateliți pe orbita joasă a Pământului, într-un parteneriat cu un startup.

Într-un comunicat de presă, compania SpinLaunch a anunțat recent finalizarea cu succes a celui de-al zecelea test de zbor al acceleratorului său suborbital.

În timpul acestei demonstrații, centrifuga care lansează sateliți a transportat încărcături pentru NASA (cu care a încheiat un acord în aprilie), Airbus, Universitatea Cornell etc.

De ce este în stare centrifuga care lansează sateliți?

În timpul testului de la sfârșitul lunii septembrie de la baza Spaceport America situată în deșertul Jornada del Muerto din New Mexico, „mega-praștia” în vârstă de 11 luni a startup-ului a lansat o capsulă care conținea cinci încărcături, printre care și o cameră, la zeci de mii de metri înălțime, o demonstrație care ajută la ilustrarea modalităților în care tehnologia de lansare „alternativă”, cum este brațul care se rotește rapid al acceleratorului de masă, poate fi capabilă să arunce sateliți și alte obiecte pe orbita terestră joasă sau mai departe, scrie Futurism.

Alături de această a zecea demonstrație de succes care prezintă capacitățile acceleratorului de masă, acest test indică, de asemenea, că încărcăturile clienților SpinLaunch pot supraviețui forțelor G masive (de până la 10.000 de ori forța gravitațională a Pământului) generate de brațul care se rotește rapid ascuns în interior, care le aruncă mai repede decât viteza sunetului.

Testul a fost un succes

Atât în timpul testelor dinaintea zborului, cât și după demonstrație, încărcăturile clienților au rămas intacte, notează comunicatul de presă al SpinLaunch.

Deși tehnologia companiei nu este, evident, pregătită să lanseze sarcini mai mari sau să trimită sateliți mai mici mai departe de cei 7.620 de metri atinși până acum, SpinLaunch a avut ceva realizări de la înființarea sa în 2014 și mai ales în anul de când acceleratorul de masă a devenit operațional.

În timp ce SpinLaunch a exclus orice lansare cu echipaj, aceste teste sunt totuși o dovadă care demonstrează că încărcăturile mici pot supraviețui unor forțe G atât de intense și arată posibilitățile ulterioare de dezvoltare.

Vă recomandăm să citiți și:

Originile Lunii, cu un pas mai aproape de a fi descoperite

Una dintre cele mai mari furtuni solare a lovit planeta Venus

Supergiganta roșie Betelgeuse era, de fapt, galbenă în urmă cu 2.000 de ani

Un nou telescop a surprins Soarele așa cum nu a mai fost observat niciodată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase