Cum a surprins Telescopul Webb galaxia spirală NGC 7469? Iată imaginea spectaculoasă!

25 12. 2022, 10:00

This browser does not support the video element.

Noua imagine a lui Webb este dominată de NGC 7469, o galaxie spirală luminoasă, cu un diametru de aproximativ 90.000 de ani-lumină, care se află la aproximativ 220 de milioane de ani-lumină de Pământ, în Constelația Pegas.

Această galaxie spirală a fost studiată recent în cadrul Great Observatories All-sky LIRGs Survey (GOALS), care are ca scop studierea fizicii formării stelelor, a creșterii găurilor negre și a feedback-ului în patru galaxii luminoase în infraroșu din apropiere, care fuzionează.

NGC 7469 găzduiește un nucleu galactic activ (AGN), care este o regiune centrală extrem de luminoasă, dominată de lumina emisă de praf și gaz pe măsură ce se prăbuște în gaura neagră din centrul galaxiei.

Această galaxie oferă astronomilor ocazia unică de a studia relația dintre AGN-uri și activitatea de explozie stelară, deoarece acest obiect special găzduiește un AGN care este înconjurat de un inel de explozie stelară la o distanță de doar 1500 de ani-lumină.

Galaxia oferă astronomilor o ocazie unică

Deși NGC 7469 este unul dintre cele mai bine studiate AGN-uri de pe cer, natura compactă a acestui sistem și prezența unei cantități mari de praf au făcut dificilă pentru oamenii de știință obținerea atât a rezoluției, cât și a sensibilității necesare pentru a studia această relație în infraroșu.

Acum, cu ajutorul lui Webb, astronomii pot explora inelul de explozie stelară al galaxiei, AGN-ul central, precum și gazul și praful dintre ele.

Utilizând instrumentele MIRI, NIRCam și NIRspec ale lui Webb pentru a obține imagini și spectre ale NGC 7469 în detalii fără precedent, echipa GOALS a descoperit o serie de detalii despre acest obiect.

NGC 7469 este unul dintre cele mai bine studiate obiecte de pe cer

Printre acestea se numără roiuri foarte tinere de formare de stele, care nu au mai fost observate până acum, precum și buzunare de gaz molecular foarte cald și turbulent și dovezi directe ale distrugerii unor mici grăunțe de praf la câteva sute de ani-lumină de nucleu – ceea ce demonstrează că AGN-ul are un impact asupra mediului interstelar din jur.

Mai mult, gazul atomic difuz și puternic ionizat pare să iasă din nucleu cu aproximativ 6,4 milioane de kilometri pe oră – o parte a unui flux galactic care fusese identificat anterior de la sol, dar care este acum dezvăluit în detalii uimitoare cu ajutorul lui Webb, scrie Phys.org.

Având în vedere că analiza seturilor bogate de date Webb este încă în curs de desfășurare, cu siguranță vor fi dezvăluite și alte secrete ale acestui AGN local și ale acestui laborator de explozie stelară.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Stele nou-născute, neobservate până acum, au fost descoperite cu ajutorul Telescopului Webb

Telescopul Webb doboară recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată

Microscopul inspirat de Telescopul James Webb vede moleculele în 6D

Titan, cel mai mare satelit natural al lui Saturn, nefiresc de asemănător cu Pământul în noi imagini de la Webb