Home » Știință » Telescopul Webb doboară recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată

Telescopul Webb doboară recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată

Publicat: 15.12.2022

O echipă internațională de astronomi a descoperit cele mai timpurii și cele mai îndepărtate galaxii confirmate până în prezent cu ajutorul datelor obținute cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb (JWST).

Telescopul Webb a captat lumina emisă de aceste galaxii în urmă cu mai mult de 13,4 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că galaxiile datează de la mai puțin de 400 de milioane de ani după Big Bang, atunci când Universul avea doar 2% din vârsta sa actuală.

Observațiile inițiale ale JWST au dat mai multe galaxii candidate la distanțe extreme, la fel ca și observațiile anterioare cu Telescopul Spațial Hubble. Acum, patru dintre aceste ținte au fost confirmate prin obținerea unor observații spectroscopice îndelungate, care nu numai că oferă măsurători sigure ale distanțelor lor, dar permit astronomilor să caracterizeze proprietățile fizice ale galaxiilor.

„Am descoperit galaxii la momente fantastic de timpurii din Universul îndepărtat”, a declarat Brant Robertson, profesor de astronomie și astrofizică la UC Santa Cruz. „Cu JWST, pentru prima dată putem găsi acum galaxii atât de îndepărtate și apoi să confirmăm spectroscopic că sunt într-adevăr atât de îndepărtate.”

Telescopul a captat lumina emisă de galaxii acum 13,4 miliarde de ani

Astronomii măsoară distanța până la o galaxie prin determinarea deplasării spre roșu a acesteia. Din cauza expansiunii Universului, obiectele îndepărtate par să se îndepărteze de noi, iar lumina lor este extinsă la lungimi de undă mai lungi și mai roșii prin efectul Doppler.

Tehnicile fotometrice bazate pe imagini captate prin diferite filtre pot furniza estimări ale deplasării spre roșu, însă măsurătorile definitive necesită spectroscopie, care separă lumina unui obiect în lungimile de undă componente.

Noile descoperiri se concentrează asupra a patru galaxii cu deplasări spre roșu mai mari de 10. Două galaxii observate inițial de Hubble au acum deplasări confirmate de 10,38 și 11,58.

Cele mai îndepărtate două galaxii, ambele detectate în imaginile JWST, au deplasări spre roșu de 13,20 și 12,63, ceea ce le face cele mai îndepărtate galaxii confirmate prin spectroscopie până în prezent. O deplasare spre roșu de 13,2 corespunde cu aproximativ 13,5 miliarde de ani în urmă.

„Aceste rezultate reprezintă punctul culminant al motivelor pentru care echipele NIRCam și NIRSpec s-au unit pentru a executa un program de observare”, a declarat Marcia Rieke, cercetător principal al NIRCam la Universitatea din Arizona, SUA.

Noile descoperiri se concentrează asupra a patru galaxii

Programul JADES a început cu NIRCam, folosind peste 10 zile din timpul misiunii pentru a observa o mică porțiune de cer în interiorul și în jurul Hubble Ultra Deep Field. Astronomii studiază această regiune de peste 20 de ani cu aproape toate telescoapele mari, scrie EurekAlert.

Echipa JADES a observat câmpul în nouă intervale diferite de lungimi de undă în infraroșu, capturând imagini rafinate care dezvăluie aproape 100.000 de galaxii îndepărtate, fiecare la miliarde de ani lumină distanță.

Echipa a folosit apoi spectrograful NIRSpec pentru o singură perioadă de observare de trei zile pentru a colecta lumina de la 250 de galaxii slabe. Acest lucru a dus la măsurători precise ale deplasării spre roșu și a dezvăluit proprietățile gazului și stelelor din aceste galaxii.

Alte echipe au identificat galaxii candidate la deplasări spre roșu și mai mari, pe baza analizelor fotometrice ale imaginilor JWST, dar acestea nu au fost încă confirmate prin spectroscopie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microscopul inspirat de Telescopul James Webb vede moleculele în 6D

Titan, cel mai mare satelit natural al lui Saturn, nefiresc de asemănător cu Pământul în noi imagini de la Webb

Telescopul Webb a observat, în premieră, lumina „fantomatică” din roiurile de galaxii

Telescopul Webb a dezvăluit atmosfera unei exoplanete așa cum nu s-a mai văzut până acum

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase