De ce unii câini sunt mai agresivi? Un studiu arată că până și stăpânii joacă un rol

20 01. 2023, 14:00

Câinii care sunt plimbați zilnic de stăpânii lor sunt mai puțin agresivi. Totodată, câinii deținuți de femei tind să latre mai puțin la străini, iar câinii mai greoi au tendința de a fi mai puțin neascultători decât animalele de companie mai mici. Un studiu a arătat că agresivitatea câinilor este influențată atât de genetică, cât și de factorii de mediu și sociali. 

Mops, buldog, Shih Tzu și alte rase cu botul scurt pot avea un comportament mai nepotrivit decât câinii cu botul mediu și lung, cum ar fi Golden Retriever sau câinii de rasă mixtă.

Acestea sunt doar câteva concluzii ale unui studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din São Paulo (USP), Brazilia. Eșantionul studiat a cuprins 665 de câini de companie de diferite rase, precum și corcituri.

Comportamentul câinilor, un rezultat al interacțiunii cu mediul

Un articol despre acest studiu, publicat în revista Applied Animal Behaviour Science, urmărește corelațiile dintre agresivitate și factorii morfologici, de mediu și sociali privind cățeii de companie analizați. Potrivit autorilor, agresivitatea a fost influențată atât de caracteristicile fizice precum greutate și morfologia craniului, cât și de factori sociali și de mediu, cum ar fi tipul de gospodărie, istoricul de viață al animalului, dar și de genul și vârsta proprietarului.

Rezultatele studiului au confirmat ipoteza cercetătorilor, potrivit căreia comportamentul nu este învățat sau influențat doar de genetică, ci este, de asemenea, rezultatul interacțiunii cu mediul.

„Rezultatele subliniază ceva ce am studiat ceva timp: comportamentul apare din interacțiunea dintre animal și contextul său. Mediul și relația stăpân-animal, precum și morfologia sunt toți factori care influențează modul în care animalele interacționează cu noi și în care noi interacționăm cu ele”, a declarat Briseida de Resende, autor al articolului și profesor la Institutul de Psihologie (IP-USP), potrivit Phys.org.

Agresivitatea câinilor, mai rar întâlnită la femei

„Genul stăpânului s-a dovedit a fi un bun predictor al comportamentului față de străini, în sensul că absența agresivității a fost cu 73% mai frecventă la câinii femeilor”, a declarat Flávio Ayrosa, primul autor al articolului.

Totodată, sexul animalului pare să influențeze agresivitatea.

„Probabilitatea unui comportament agresiv față de proprietar a fost cu 40% mai mică în cazul cățelușelor decât în cazul masculilor. Lungimea botului a fost și mai semnificativă: agresivitatea față de proprietar a fost cu 79% mai probabilă la câinii brahicefalici decât la cei mezocefalici”, a explicat Ayrosa.

Un animal mai gras, o tendință mai scăzută spre agresivitate

Studiul a constatat, de asemenea, că greutatea animalului influențează nivelul de agresivitate al acestuia. Astfel, cu cât câinele era mai greoi, cu atât era mai puțin probabil ca acesta să manifeste agresivitate față de stăpânul său. Cercetătorii au descoperit că probabilitatea unui comportament agresiv scade cu 3% pentru fiecare kilogram în plus de masă corporală.

Constatările legate de stăpâni nu sunt corelații cauză-efect, a subliniat Ayrosa.

Din punct de vedere istoric, agresivitatea câinilor este, de obicei, asociată exclusiv cu rasa, însă a existat o schimbare de paradigmă, în ultimii trei ani, datorită cercetărilor care leagă profilurile comportamentale de factori precum vârsta și sexul câinelui, precum și de metabolismul și hormonii acestuia.

Vă mai recomandăm și: 

Cercetătorii au aflat care este cea mai inteligentă rasă de câini

Chiar și animalele de companie pot răci! Iată cum să le ferești de răceală

Animalele de companie pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv

Hrana umedă pentru câini și pisici poate afecta mediul înconjurător