Home » Știință » Animalele de companie pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv

Animalele de companie pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv

Publicat: 02.03.2022

Animalele de companie pot întârzia, pe termen lung, pierderea memoriei și alte tipuri de declin cognitiv, a descoperit un nou studiu.

Deținerea animalelor de companie a fost deosebit de benefică pentru memoria verbală funcțională, cum ar fi memorarea listelor de cuvinte, potrivit cercetării preliminare, notează CNN.

„Din câte știm, studiul nostru este primul care ia în considerare efectul duratei deținerii animalelor de companie asupra sănătății cognitive”, a declarat Jennifer Applebaum.

Animalele de companie, indiferent de specie, pot stimula creierul

Și nu doar pisicile și câinii pot stimula creierul. Oamenii din studiu au avut și iepuri, hamsteri, păsări, pești și reptile, a spus Applebaum, deși „câinii erau cei mai răspândiți, urmați de pisici”.

Deținerea de animale de companie timp de 5 sau mai mulți ani a produs cel mai mare beneficiu, întârzierea declinului cognitiv cu 1,2 puncte în perioada de șase ani a studiului, în comparație cu rata de declin la persoanele fără animale de companie, a spus dr. Tiffany Braley.

„Aceste descoperiri oferă primele dovezi care sugerează că animalele de companie îngrijite pe termen lung ar putea proteja împotriva declinului cognitiv”, a spus Braley.

Asociere, nu cauzalitate

De ce deținerea timp de peste 5 ani a avut cel mai pozitiv impact? Studiul, care a putut arăta doar o asociere, nu o cauză directă și un efect între deținerea animalelor de companie și cogniție, nu a putut să răspundă la această întrebare.

Cu toate acestea, studiile anterioare au indicat efectele negative ale stresului asupra sănătății creierului, în special stresul cronic, a spus Braley.

„Cercetările anterioare au identificat, de asemenea, asocieri între interacțiunile cu animalele de companie și măsurile fiziologice de reducere a stresului, inclusiv reducerea nivelului de cortizol și a tensiunii arteriale, care pe termen lung ar putea avea un impact negativ asupra sănătății cognitive”, a spus ea.

Alte beneficii ale îngrijirii unui animal de companie

Însă deținerea de animale de companie pot oferi o multitudine de alte beneficii pentru creier, cum ar fi compania socială și simțul datoriei și al scopului, spun experții.

„Deținerea unuia sau mai multor animale de companie combină multe componente de bază ale unui stil de viață sănătos pentru creier”, a spus dr. Richard Isaacson, director al Clinicii de Prevenire a Alzheimer din Centrul pentru Sănătatea Creierului, de la Colegiul de Medicină Schmidt din Florida Atlantic University.

„Angajamentul cognitiv, socializarea, activitatea fizică și simțul scopului pot combate separat, și chiar mai mult împreună, factorii de risc modificabili pentru declinul cognitiv și demența bolii Alzheimer”, a spus Isaacson, care nu a fost implicat în studiu.

Memoria de lucru

Studiul a analizat datele cognitive de la peste 1.300 de adulți care au participat la Studiul privind sănătatea și pensionarea, un studiu reprezentativ la nivel național, care urmărește viețile americanilor în vârstă de cel puțin 50 de ani.

Orice persoană care avea declin cognitiv la începutul cercetării a fost exclusă din analiză. În eșantionul final, peste 53% dețineau animale de companie.

Proprietarii de animale de companie au avut tendința de a avea un statut socio-economic mai înalt, ceea ce ar putea fi, de asemenea, un motiv pentru beneficii: experții spun că este mai probabil ca persoanele cu venituri mai mari să meargă la medic și să aibă grijă de sănătatea lor.

Orice stimulare a creierului asociată cu deținerea de animale de companie de peste cinci ani a fost „mai proeminentă pentru adulții de culoare, adulții cu studii universitare și bărbați”, spune studiul.

Studiul este incomplet

„Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explica aceste descoperiri”, a spus Jennifer Applebaum. Deoarece cercetările anterioare au fost în cea mai mare parte printre eșantioane părtinitoare care au constat în principal din femei albe, „ne lipsesc suficiente informații despre bărbați (și alte genuri) și despre oamenii de culoare, în special cei care dețin animale de companie”, a spus ea.

Înseamnă că trebuie să fugi imediat și să-ți iei un animal de companie dacă ești un adult în vârstă interesat să-și mențină creierul sănătos? Nu neapărat, spun experții. Studiile au arătat, de asemenea, că proprietarii de animale de companie pot fi singuri, deprimați și au afecțiuni cronice care pot face ca deținerea de animale de companie să fie negativă.

„Nu recomandăm animalele de companie ca intervenție terapeutică”, a spus Applebaum. „Cu toate acestea, recomandăm ca persoanele care dețin animale de companie să fie sprijinite în păstrarea lor prin politici publice și parteneriate comunitare”, a spus ea.

Cum pot fi încurajați oamenii să aibă grijă de animalele de companie

Eliminarea taxelor pentru animalele de companie pentru locuințele de închiriat și furnizarea de servicii veterinare gratuite sau la costuri reduse ar ajuta în mare măsură proprietarii de animale de companie să și le păstreze, „în special în comunitățile cu venituri mici și comunitățile de culoare”, a spus Applebaum.

Alte idei includ oferirea de asistență de plasament pentru persoanele care dintr-odată nu mai pot să-și îngrijească animalele de companie din cauza unei probleme de sănătate.

„O separare nedorită față de animalul de companie poate fi devastatoare pentru un proprietar atașat, iar populațiile marginalizate sunt cele mai expuse riscului acestor rezultate nedorite”, a spus ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii explică de ce atât de mulți oameni mor în timpul sau după actul sexual

O pastilă ar putea înlocui exercițiile fizice. Ce au descoperit cercetătorii din Australia?

Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer

Gradul de poluare al aerului crește riscul de demență

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase