Îmbrăcămintea viitorului, obținută prin încrucișarea soiurilor de bumbac

26 01. 2023, 14:00

O echipă de cercetători de la Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a descoperit că încrucișarea soiurilor de bumbac poate produce noi soiuri care pot fi folosite pentru a face țesături neinflamabile.

În lucrarea lor, publicată în jurnalul cu acces deschis PLOS ONE, grupul descrie modul în care încrucișarea bumbacului inflamabil poate duce la găsirea de noi soiuri cu proprietăți antiinflamabile.

De-a lungul anilor, bumbacul a devenit un material standard pentru realizarea de haine care se simt confortabil pe piele și nu produc iritații. Din păcate, hainele din bumbac tind să ardă destul de ușor și de repede, putând duce la răni dacă iau foc atunci când sunt purtate.

Încrucișarea soiurilor de bumbac duce la soiuri neinflamabile

Pentru a reduce problema, se adaugă agenți pentru a reduce inflamabilitatea țesăturii de bumbac. Din păcate, acești agenți tind să fie nocivi pentru mediu, să provoace iritații și să reducă confortul. De asemenea, țesăturile își pierd uneori protecția după ce au fost spălate de câteva ori.

În acest studiu, cercetătorii au observat că unele soiuri de bumbac maro au calități ignifuge și s-au întrebat dacă o parte din genetică ar putea fi ascunsă și în soiurile albe. Pentru a afla, au folosit încrucișarea soiurilor de bumbac pentru a vedea dacă anumite flavonoide legate de inflamabilitate, găsită în soiurile maro, pot fi depistate și în bumbacul alb.

USDA crește și încrucișează bumbac de mulți ani, sperând să găsească noi soiuri cu trăsături mai bune decât cele utilizate în prezent. Studiindu-le pe cele care au fost dezvoltate, cercetătorii au descoperit 11 tulpini despre care credeau că ar putea oferi ceea ce căutau. Ei au testat fiecare mostră arzând-o în forma nativă. Apoi le-au ales pentru teste ulterioare pe cele cinci care s-au descurcat cel mai bine.

Genetica bumbacului

Următoarea etapă de testare a implicat crearea de țesături din fiecare dintre cele cinci tulpini pe care le-au ales și încercarea de a le da foc. Cercetătorii au descoperit că patru dintre cele cinci probe nu numai că au rezistat la aplicarea unei flăcări, dar au și stins-o. Cercetătorii au testat, de asemenea, țesăturile pe care le-au făcut pentru a vedea dacă și-au pierdut vreuna dintre caracteristicile dezirabile și au descoperit că nu a fost cazul.

Cercetătorii intenționează să-și continue eforturile, căutând să afle mai multe despre genetica din spatele materialelor neinflamabile și să se asigure că acestea continuă să reziste la ardere chiar și după ce au fost spălate și purtate de mai multe ori.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou sistem de răcire fără energie electrică

Cercetătorii au creat un nou tip de frigider, mai prietenos cu mediul

Un nou filtru de microplastice are o eficiență de 99%

Cercetătorii dezvoltă o nouă tehnologie care ar putea dezvălui strămoșii cancerului