Home » Știință » Cercetătorii dezvoltă o nouă tehnologie care ar putea dezvălui strămoșii cancerului

Cercetătorii dezvoltă o nouă tehnologie care ar putea dezvălui strămoșii cancerului

Cercetătorii dezvoltă o nouă tehnologie care ar putea dezvălui strămoșii cancerului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.01.2023

Cercetătorii se întreabă cum putem urmări rădăcinile ancestrale ale cancerului până la soluțiile din zilele noastre? Pentru profesorul de cercetare de la Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), Alexander Krasnitz, răspunsurile ar putea să se afle adânc în bazele de date vaste și în arhivele spitalelor care conțin sute de mii de mostre de tumori.

Krasnitz și Pascal Belleau, cercetător postdoctoral la CSHL, lucrează pentru a dezvălui legăturile genealogice dintre cancer și rasă sau etnie. Aceștia au dezvoltat un nou software care deduce cu exactitate ascendența continentală din ADN-ul și ARN-ul tumoral.

Cel mai recent studiu al lor este publicat în Cancer Research, iar munca lor ar putea ajuta medicii să dezvolte noi strategii pentru detectarea precoce a cancerului și tratamente personalizate.

„De ce oamenii de rase și etnii diferite se îmbolnăvesc la rate diferite de diferite tipuri de cancer? Ei au obiceiuri diferite, condiții de viață, expuneri – tot felul de factori sociali și de mediu. Dar este posibil să existe și o componentă genetică”, spune Krasnitz.

Noi strategii pentru detectarea precoce a cancerului și tratamente personalizate

Echipa lui Krasnitz și-a antrenat instrumentele software folosind profile ADN hibride. Ei au creat aceste profiluri din genomuri canceroase și din genomuri neafectate de cancer fără legătură între ele, cu un fond cunoscut.

Apoi au testat performanța software-ului pe specimene de cancer pancreatic, ovarian, mamar și de sânge de la pacienți cu ascendență cunoscută. Echipa a constatat că software-ul a potrivit profilurile hibride ale acestora cu populațiile continentale cu o precizie de peste 95%.

„Avem un model bun pe care să ne bazăm”, spune Krasnitz. „Dar foarte puțini indivizi provin dintr-o singură ascendență. Cu toții suntem amestecați într-o anumită măsură. Așa că acum lucrăm pentru a căuta mai adânc, pentru a testa mostre de tumori cu strămoși necunoscuți, pentru a dezvălui amestecuri ancestrale și pentru a obține o mai mare specificitate regională.”

De ce oamenii de rase și etnii diferite se îmbolnăvesc de diferite tipuri de cancer?

Krasnitz și Belleau s-au alăturat recent unui studiu privind cancerul colorectal în colaborare cu Northwell Health și SUNY Downstate Medical Center. Studiul le permite să exploreze modul în care cancerul colorectal suferă mutații genetice în moduri diferite în funcție de anumite rase sau etnii. Ei speră să își perfecționeze în continuare software-ul pentru a deduce ascendența nu doar a genomurilor întregi, ci și a fiecărei secvențe individuale din acestea.

„Dacă putem identifica strămoși mai localizați care sunt susceptibili la diferite tipuri de cancer sau la alte boli agresive, ne-ar putea ajuta să identificăm partea specifică a genomului responsabilă și să o direcționăm pentru tratament”, spune Belleau.

În momentul de față, un simplu tampon de ADN vă poate spune de unde proveniți și ce boli riscați să moșteniți. În viitor, ar putea să vă ofere mijloacele de a le învinge și pe acestea, scrie MedicalXpress.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un implant radioactiv ar putea elimina definitiv tumorile cancerului pancreatic

De ce imunoterapiile nu funcționează în cazul celor mai greu de tratat forme de cancer de sân?

Vaccinul ARNm contra cancerului, aproape de testele de fază 3

O terapie experimentală împotriva cancerului a funcționat la peste 70% din pacienți

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase